Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Köy ve ilçe garajına giriş ve çıkış hizmetine ilişkin fatura düzenleme zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2016

T.C.

GELİR İDARESİ   BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ   DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef   Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

37538499-105[233-2015-2]-2

10/02/2016

Konu

:

Köy ve ilçe garajına giriş ve çıkış hizmetine ilişkin   fatura düzenleme zorunluluğu

 

 

 

 

 

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, işletmesini yürüttüğünüz köy ve ilçe garajına giriş ve çıkışlarda taşıma kooperatiflerinin, kendilerine üyeliği olan özel plakalı araçlardan tahsil ettiğiniz ücretler için fatura düzenlemenizi istediği, ancak araç ruhsatlarının kooperatif adına değil şahıslar adına olmasından dolayı her araç için ayrı ayrı perakende satış fişi düzenlediğinizi belirterek yapılan işlemler hakkında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinin birinci fıkrasında, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsikinin mecburi olduğu hükmüne yer verilmiş, 229 uncu maddesinde, fatura, "... satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." şeklinde tanımlanmış, 231 inci maddesinin 5 inci bendinde, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı, 232 nci maddesinin birinci fıkrasında; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, serbest meslek erbabına, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere ve vergiden muaf esnafa sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunların da fatura istemek ve almak mecburiyetinde oldukları hükme bağlanmıştır.

Buna göre, şirketinizce hizmet verilen araç sahipleri adına fatura düzenlemeniz zorunlu bulunmaktadır. Ancak söz konusu özel plakalı araçların taşıma kooperatifi tarafından kiralanmış olmaları durumunda kiralayan mükellef adına fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.