Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kendi işçileriyle hurda atık toplama işinde belge düzeni. PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2016

T.C.

ADIYAMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

88409335-105[234-2015-ÖZELGE-1]-2

03/02/2016

Konu

:

Kendi işçileriyle hurda atık toplama işinde belge   düzeni.

 

 

 

 

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığınız lisansla sigortalı işçilerinizle atık maddeleri (ambalaj atığı, plastik, naylon) toplamaya başladığınızı belirtilerek, işçilerinizin topladığı atık maddeler için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ve düzenlenecekse gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususlarında görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulasının vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu, bu belgenin, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zâti eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edileceği hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, firmanız personeli tarafından çevreden toplanan ambalaj atığı, plastik, naylon vb. atık maddeler için, satılan (satın alınan) bir madde veya materyalden söz edilemeyeceğinden, gider pusulası düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.