Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari ücret teşviki nasıl uygulanacak PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2016

Image

Asgari ücret desteği ile ilgili daha önceki yazılarımızda açıklamalar yapmıştık. Ancak kurum genelgesi yayınlanmadığı için uygulamasıyla ilgili tereddütler oluşmuştu. 10.02.2016 tarihi itibarıyla teşvik genelgesi yayınlanmıştır. Bu genelge uygulamasını açıklayacak olursak;

Asgari ücret desteğinden faydalanabilecek işverenler

SSK kapsamında işçi çalıştıran, yalnızca uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) tabi olarak çalıştırılan sigortalılar için yararlanacaktır. Asgari ücret desteğinden yalnızca uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası) tabi olan sigortalılar için Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı yararlanılması mümkün bulunmaktır.

Belge türünün önemi

Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen belge türlerinden 1, 4, 5, 6, 13, 14, 20, 24, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ve 37 nolu belge türleri olup bu belge türlerinden bildirilen sigortalılar bakımından destek unsurundan yararlanılma imkânı bulunmaktadır.

Destek süresi

Asgari ücret desteği, haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalılardan dolayı kapsamda bulunan işverenlerimize 2016/Ocak ila 2016/Aralık aylarına münhasır olmak üzere verilecek sürekli olmayan süreli bir destektir.

İş yeri tescil tarihinin destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesaplanması bakımından önemi

Destekten yararlanılacak prim ödeme gün sayısının hesaplanmasında iş yerinin 01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olup olmadığına göre farklılık bulunmaktadır.

01/01/2016 tarihinden önce tescil edilmiş olan iş yerlerinde;

2015 yılının aynı ayına ilişkin Kurum’a verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olup prime esas günlük kazancı 85 TL (Aylık 2.550. TL) ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2016 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde uzun vadeli sigorta kollarından bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı, asgari ücret desteğinden yararlanılacak prim ödeme gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.

2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen iş yerlerinde;

2016 yılı içinde ilk defa tescil edilen iş yerlerinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olup prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırları arasında bildirilen tüm sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısı, asgari ücret desteğinden yararlanılacak prim ödeme gün sayısı olarak dikkate alınacaktır.

Asgari ücret desteğinden yararlanılabilecek tutar

Destekten yararlanılabilecek prim ödeme gün sayısının günlük 3,33 TL ile çarpımı sonucu bulunacak rakam, asgari ücret desteğinden yararlanılabilecek tutar olacaktır.

Asgari ücret desteğinden yararlanmak için başvuru

Asgari ücret desteğinden yararlanmak için herhangi bir başvurma şartı bulunmamaktadır.

Asgari ücret desteği ile sağlanan indirimden yararlanma

Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarı, takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecektir. Örneğin ocak ayı prim ve hizmet belgesi şubat ayında verildiğinden bu belgenin alınmasından sonra destek tutarı çalışan sigortalı sayısına göre belirlenebilecek olup, mart ayının sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmiş olacaktır. Asgari ücret desteğiyle sağlanacak indirim tutarının takip eden ay/aylardan doğan sigorta prim borçlarına mahsup edilecek olması nedeniyle destekten yararlanılacak son ay olan aralık ayı için belirlenecek destek tutarı ise 2017/Şubat ayı sonuna kadar ödenecek primlerden mahsup yöntemiyle ödenmiş olacaktır. Bünyamin Çolak

http://www.yenidonem.com.tr/yazar/bunyamin-colak/asgari-ucret-tesviki-nasil-uygulanacak/2750.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.