Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
65 yaş aylığı için nereye başvurmalı? PDF Yazdır e-Posta
07 Şubat 2016

Image

Yaşınız 65’i geçti ama ne bir geliriniz ne de malınız-mülkünüz var. Bu durumda 65 yaş aylığı almanız mümkün. 

Okurlarımızdan Resul Bey gönderdiği e-postasında babasının 65 yaşına geldiğini, yıllardır köyde başkalarının tarlasında işçi olarak çalıştığını, ancak hiç sigortasının yapılmadığını, şimdi babasının geliri vs. olmadığını söylüyor ve 65 yaş aylığı alıp alamayacağını ve nereye başvurmaları gerektiğini soruyor.

GELİR VARSA AYLIK YOK

65 yaş aylığı bağlanabilmesi için üç tane temel koşul var. Bunlar;

1- SGK’ dan her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık alınmaması,

2- Zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışılmaması,

3- Nafaka bağlanmamış olması. 

Bu üç şartı yerine getirenlerden ayrıca her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden (yani 2016 için yaklaşık 392 TL’den) az olan 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına 65 yaş aylığı bağlanması mümkün.

BAŞVURULAR SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFI'NA 

65 yaş aylığı almak isteyenler, adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuruda bulunmalı. 

Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenir.

Hemen belirtelim ki başvuruda bulunan kişilerden gelir durumlarının tespiti için herhangi bir belge istenmiyor. Aylıklara ilişkin tüm iş ve işlemler, başvuru tarihinden itibaren en geç bir ay içinde tamamlanıyor ve başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren de 65 yaş aylığı ödenmeye başlanıyor.

ÖLEN İŞÇİNİN EŞİ KIDEM TAZMİNATI ALIR

Soru: Mehmet Bey, eşim bir ay önce vefat etti. Kendisi yaklaşık 11 yıldır araba fabrikasında işçi olarak çalışıyordu, sigortası da vardı. Eşim ölünce bana ve çocuğuma ölüm aylığı bağlandı. Bir de çevremizden işverenden tazminat alacağımızı söylediler. Böyle bir şey var mı? İşverenden tazminat isteyebilir miyiz? (Hülya A.)

Cevap: İşçinin ölümü halinde hak sahiplerinin birçok hakkı bulunuyor. Ölüm aylığı, ölüm geliri, ölüm toptan ödemesi, cenaze ödeneği bunlardan bazıları. Bunun yanında, ölen işçinin hak sahiplerinin almaları mümkün olan ancak çoğu zaman ihmal edilen bir ödeme de kıdem tazminatı. Eğer ölen işçinin işyerinde bir yıldan fazla çalışması varsa hak sahipleri işverenden kıdem tazminatı alabilir.

Kıdem tazminatının hesaplanması, işçiye ödenmiş olan son ücret üzerinden yapılır. Buna göre, işçinin kıdeminin her yılı için, son aldığı brüt 30 günlük ücret kıdem tazminatı olarak ödeniyor.

ERKEN EMEKLİ OLMANIZ MÜMKÜN

Soru: Mehmet Bey, ben 1964 doğumluyum. 1985 yılından itibaren yaklaşık 800 gün SSK sigortam var. 2008’den itibaren de Bağ-Kur kaydım var. Askerliğimi de 10 ay yaptım. Ne zaman emekli olabilirim. (Bilal S.)

Cevap: Bilal Bey, eğer askerlik sürenizi borçlanırsanız ve BağKur’da prim ödemeye devam ederseniz 2030 yılında emekli olursunuz. Ama bugünden itibaren bir işverenin yanında çalışmaya başlar ve 4/a’lı sigortalı (eski tabirle SSK'lı) olarak çalışmaya başlarsanız 2020’de emekli olabilirsiniz. O yüzden Bağ-Kur’u bırakıp 4/a’ya (SSK'ya) geçmenizi öneririm. Mehmet Bulut

 

http://www.meydangazetesi.com.tr/65-yas-ayligi-icin-nereye-basvurmali-makale,2569.html

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.