Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
e-Tebligat Uygulamasına İlişkin Hatırlatmalar PDF Yazdır e-Posta
26 Kasım 2015

Image

Elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek  aşağıda belirtilmiştir:

  • Kurumlar vergisi mükellefleri 
  • Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç) 
  • İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler

Bildirim Yükümlülüğü ve Elektronik Tebligat Adresi Edinme

Kurumlar Vergisi mükelleflerinin 1 Ocak 2016 tarihine kadar elektronik tebligat adresine sahip olabilmek için gerekli başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Bunun için, “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi''ni (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)   kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. 

 

Bu mükelleflerin; söz konusu bildirimi, kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat teslim etmeleri gerekmektedir. Bunun için, mükellefin kendisinin veya Ticaret Sicil Gazetesi'nde ilan edilmiş yetkili kişilerin başvuruda bulunması gerekmektedir. Vekâletle başvuru yapacak kişiler için, vekâletnamede  “e-Tebligat sistemi ile ilgili başvuru işlemleri, şifre ve diğer tebligatları alma ve diğer ilgili işlemleri takibe yetkili olduğu” ibaresi bulunması gerekmektedir. Söz konusu ibarenin bulunmadığı vekâletnamelerle başvuru yapılamayacaktır. 

Bunun yanında başvuru formunda imzası bulunan kişinin yetkili olduğuna dair Ticaret Sicil Gazetesi, imza sirküleri, vekâletname gibi beyanlarında başvuru formuna eklenmesi gerekmektedir. 

 

1 Ocak 2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri ise işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde elektronik tebligat talep bildiriminde bulunmak zorundadır. Bu kapsama giren gelir vergisi mükellefleri de 01.01.2016 tarihine kadar “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi''ni (Gerçek Kişiler İçin) internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir. İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep eden tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller ise katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir.

 

Bildirim Yönteminin Seçilmesi 

Elektronik tebligat adresi başvuru formunda bulunan, cep telefonu kısa mesaj servisi veya e posta bilgilendirme tercihlerinden herhangi birisi ya da aynı anda her ikisi de bilgilendirme için seçilebilecektir.

 

Uygulanacak Cezalar

Elektronik tebligat adresi alması gerektiği halde, 1 Ocak 2016 tarihine kadar almayan kurumlar vergisi mükelleflerine, özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. kpmg

 

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.