Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
YAZAR KASANIZI 2016 GELMEDEN DEĞİŞTİRİN PDF Yazdır e-Posta
07 Kasım 2015

Image

Ödeme Cihazları Kullanma zorunluluğu getiren kanunla yeni nesil ödeme kaydedici yazar kasalar için son tarih 2015’in son günü. Kanunla, Gelir İdaresi Başkanlığı cihazlara erişebilecek, mükellefler kolayca denetlenebilecek, Maliye Bakanlığı kayıt dışıyla mücadele için vergi denetimini, teknolojiden faydalanarak yapacak. Söz konusu cihazları temin etmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde (www.gib.gov.tr) yer alan yetkili firmalarla irtibat kurulabilecek. 

Mükellefler dilerlerse eski tip Ödeme Kaydedici Cihazlarının değişimini hemen yapabilirler. Cihaz değişimi için vergi dairesine yazılı başvuru yapan mükellef, alınacak izin yazıları ile birlikte Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazı satın alarak, cihazın faturasının ve gerekli diğer belgelerin 15 gün içerisinde bağlı bulunulan vergi dairesine sunması gerekiyor. Bu arada serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, avukat, doktor gibi serbest meslek mensuplarının tümünde yeni nesil ödeme kaydedici cihazların mecburi o değil. Anılan cihazlara geçmeyen birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1300, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 660 ve diğer durumlarda 330 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek. 

Yoğunluk yaşanabilir

Uygulamada yıl sonunda bir sıkışıklık olabilir. Bunun için mükellefler bir an önce eski tip yazar kasalarını, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla değiştirmelidir. Ayrıca elinde EFT-POS (Banka Mobil Posu) bulunanlar da hem eski tip yazar kasalarını hem de EFT-Mobil POS’larını iptal ettirmeli. Ahmet GÜNDÜZ / Yeminli Mali Müşavir-Sorumlu Ortak Denetçi

http://www.dunya.com/yorum-inceleme/2016da-yazar-kasalar-akillaniyor-yilsonu-gelmeden-degistirin-280111h.htm

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.