Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhraç edilen malın imalinde kullanılan hammadde için ödenen ÖTV'nin iade edilemeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Diğer Vergiler ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.16.02-2010-461-ÖTV-6

20/04/2010

Konu

:

ÖTV İHRACAT İSTİSNASI

 

         

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, firmanızca üretilerek ihraç edilen madeni yağların üretiminde ... A.Ş.'den ve diğer mükelleflerden satın alınan baz yağların girdi olarak kullanıldığı ifade edilerek, söz konusu malların alımında yüklenilen özel tüketim vergisinin iadesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.  

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-a maddesiyle bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi tutulduğu, 1/2 nci maddesinde ise Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 5/1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli listelerdeki malların yurt dışındaki bir müşteriye teslim edilmesi ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması kaydıyla ihracat teslimlerinin ÖTV'den istisna olduğu, 5/2 inci maddesinde ise ihraç edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen ÖTV'sinin ihracatçıya iade edileceği ve Maliye Bakanlığının ihraç edilen mallara ait verginin iadesine ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Konu ile ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "ÖTV Ödenerek Satın Alınan Malların İhracı" başlıklı (5.1.2.) bölümünde, ÖTV Kanununun 5/2 inci maddesine göre ihraç edilen mallara ait alış faturaları veya benzeri belgelerde gösterilen ve beyan edilen ÖTV'nin ihracatçıya iade edilmesine ilişkin usul ve esaslara ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Yukarıda yer alan düzenlemeler uyarınca ÖTV uygulanan malların aynen (herhangi bir işlem görmeden) ihraç edilmesi halinde, bu verginin iadesi sadece ÖTV mükelleflerinden satın alınan mallar için söz konusudur. Ancak, ihraç edilen malların imalatında kullanılan mallar nedeniyle yüklenilen ÖTV'nin iadesi mümkün değildir.

Buna göre, şirketinizce ihraç edilen madeni yağın imalinde girdi olarak kullanılan  baz yağına ilişkin olarak yüklendiğiniz ÖTV'nin nakden veya mahsuben iadesi mümkün bulunmamaktadır.

                                                                     Vergi Dairesi Başkanı

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.