Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV ödenerek motorlu karavana dönüştürülen aracın daha sonra düşük ÖTV uygulanan bir araca dönüştürülmesi halinde ÖTV'nin iadesi hk. PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-54

22/04/2010

Konu

:

ÖTV ödenerek motorlu karavana dönüştürülen aracın düşük ÖTV uygulanan bir araca tekrar dönüştürülmesi halinde ÖTV'nin iadesi

 

         

 

İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, ÖTV ödemek suretiyle motorlu karavana dönüştürdüğünüz aracınızı minibüse dönüştürmeniz durumunda karavan için ödediğiniz ÖTV ile minibüs için uygulanan ÖTV arasındaki farkın iade edilip edilemeyeceğini sorduğunuz anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1/1-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu; 2/1-c maddesinde ise kayıt ve tescilin, motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline yapılan kayıt ve tescili ifade ettiği hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanunun 15/2-b maddesinde, (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 veya 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

Ancak (II) sayılı listedeki malların, vergi oranı daha düşük olan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen verginin iade olunacağına dair ÖTV Kanununda bir hüküm yer almamaktadır.

Bu nedenle, daha önce motorlu karavan olarak ÖTV ödenen aracınızın, minibüse dönüştürülmesi halinde aradaki ÖTV farkının iade edilmesi mümkün değildir.

                                                                        Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                     Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.