Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2710.19.99.00.25 G.T.İ.P. no.lu madeni yağın ithalinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
11 Mayıs 2010

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-84

11/05/2010

Konu

:

2710.19.99.00.25 G.T.İ.P. no.lu madeni yağın ithalinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı,

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, 2710.19.99.00.25 G.T.İ.P. no.lu gres yağı cinsi ürünlerin ithalinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1 inci maddesinin; 1 inci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu, 2 nci fıkrasında ise, Kanuna ekli listelerde yer alan malların, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hükümler uyarınca (I) sayılı listede yer alan malların ithali değil yurtiçi teslimleri verginin konusuna girmekte, söz konusu malların ÖTV'ye tabi olup olmadığına karar verebilmek içinse Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numaralarının bilinmesi gerekmektedir.

ÖTV Kanununun 3 üncü maddesinde, mal teslimi veya ilk iktisap hallerinde malın teslimi veya ilk iktisap ile vergiyi doğuran olayın meydana geldiği hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan ÖTV Kanununun 16 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasında, (I) sayılı listedeki malların ithalinde, ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınacağı hüküm altına alınmıştır. Söz konusu teminatın alımı ve çözümüne ilişkin usul ve esaslar ise, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 9 ve 15 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik 16.3 ve 16.4 üncü bölümünde yer almaktadır.

Bu itibarla, teminat verilerek ithal edilen  (I) sayılı listede yer alan mallar açısından vergiyi doğuran olay, bu malların yurtiçi teslimlerinde meydana geldiğinden, ilgide kayıtlı dilekçenizde Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 2710.19.99.00.25 G.T.İ.P. numarasında yer aldığı belirtilen "Diğer  madeni  yağlar" isimli malın yurtiçindeki ilk teslimi, yürürlükte olan tutarda ÖTV'ye tabi olacaktır.

                                        Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                               Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.