Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV ödenmek suretiyle satın alınan malın serbest bölgeye tesliminin ihracat teslimi olarak değerlendirilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2010

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 8-306

17/08/2010

Konu

:

ÖTV ödenmek suretiyle satın alınan malın serbest bölgeye tesliminin ihracat teslimi olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği,

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan malların ÖTV ödenmek suretiyle satın alınarak, Türkiye'de kayıt ve tescil edilmeksizin tarafınızdan serbest bölgeye çıkarılması ve  oradan da yurtdışına ihraç edilmesi halinde, yüklenilen ÖTV'nin iade edilip edilmeyeceği veya beyan edilen ÖTV'nin düzeltilip düzeltilemeyeceği hakkında Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

       4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının ÖTV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt vetescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Kanunun 3/a maddesine göre mal teslimi veya ilk iktisap hallerinde vergiyi doğuran olay, malın teslimi veya ilk iktisabında gerçekleşmektedir.

          Anılan Kanunun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasında,  bu Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimlerinin;  teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması şartlarıyla ÖTV'den istisna olduğu hükme bağlanmıştır. Bu hükmün uygulanmasında yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezleri yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin, yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade etmektedir. Aynı maddenin 2 nci fıkrasında, ihraç edilen malların alış faturaları ve benzeri belgeler üzerinde gösterilen ve beyan edilen ÖTV'nin ihracatçıya iade edileceği hükme bağlanmıştır.

          Bu açıklamalara göre, serbest bölgelere yapılan teslimler ihracat istisnası kapsamında bulunmadığından, ÖTV mükelleflerinden ÖTV ödenerek iktisap edilen araçların, serbest bölgelerdeki alıcılara tesliminde alış faturalarında gösterilen ÖTV nin iadesi söz konusu değildir.

          Ancak ihracat istisnası uygulamasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (5.1.) bölümünde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçların Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların ihracı halinde Türkiye'de ilk iktisap söz konusu olmayacağından, bu araçların ihracının ÖTV'nin konusuna girmediği ve dolayısıyla ÖTV doğmadığı belirtilmiştir.

          Buna göre, ÖTV beyan edilerek satın alınan araçların, alıcı tarafından Türkiye'de kayıt ve tescil ettirilmeden serbest bölgeye çıkarılarak oradan yurt dışına ihraç edilmesi halinde, bu araçlar için beyan edilip ödenen verginin, alıcının başvurusu üzerine alıcıya iade edilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu şekilde işlem yapılabilmesi için; ÖTV ödenerek satın alınan araçların alıcı tarafından serbest bölgeye çıkarıldığının gümrük beyannamesi, serbest bölgeden de yine aynı alıcı tarafından yurt dışına ihraç edildiğinin serbest bölge işlem formu ile tevsik edilmesi ve alıcıdan tahsil edilen ÖTV'nin, mükellef tarafından vergi dairesine beyan edilip ödendiğinin teyidi  gerekmektedir.

          Öte yandan ÖTV ödenerek satın alınan araçların (serbest bölgede olanlar da dahil) üçüncü kişilere satılması ve bunlar tarafından yurt dışına ihraç edilmesi halinde, ödenen ÖTV'nin iadesi mümkün bulunmamaktadır.

                                                 Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                 Grup Müdürü

          Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.