Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
(I) sayılı listede yer alan malların ithalinde ÖTV mükellefiyetİ tesis edilmesi ve beyanname verme zorunluluğu PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2010

  

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 8-303

17/08/2010

Konu

:

İthal edilen (I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan malın yurtiçinde teslimi,

 

 

         

        

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan yağlama yağlarını ithal ederek herhangi bir işleme tabi tutmadan yurt içinde makine ve teçhizat yağlamasında kullanacak firmalara teslim ettiğiniz belirtilmekte ve firmanızın ÖTV mükellefiyetinin doğup doğmadığı ile sürekli beyanname verme yükümlülüğünüzün olup olmadığı hususlarında tereddüte düştüğünüz anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1 inci maddesinin; 1 inci fıkrasının (a) ve (d) bentlerinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu, 2 nci fıkrasında ise, Kanuna ekli listelerde yer alan malların, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu hükümler uyarınca (I) sayılı listede yer alan malların ithali değil yurtiçi teslimleri verginin konusuna girmekte, söz konusu malların ÖTV'ye tabi olup olmadığına karar verebilmek içinse Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numaralarının bilinmesi gerekmektedir.

ÖTV Kanununun 3 üncü maddesinde, mal teslimi veya ilk iktisap hallerinde malın teslimi veya ilk iktisap ile vergiyi doğuran olayın meydana geldiği hükmüne yer verilmiştir. Aynı Kanununun 4 üncü maddesi hükmü uyarınca, (I) sayılı listedeki mallarda verginin mükellefi, bu malları imal veya ithal edenler ya da ÖTV uygulanmadan önce bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.

Öte yandan Kanunun 16 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasında, (I) sayılı listedeki malların ithalinde, ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınacağı hükme bağlanmıştır.

Söz konusu teminatın nasıl alınacağına ve nasıl çözüleceğine ilişkin usul ve esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 9 ve 15 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (16.3) ve (16.4) bölümlerinde açıklanmıştır.

Buna göre gümrük idaresi tarafından söz konusu mallar için ithalde alınan teminatın, bu malların yurt içinde beyan edilip ödenecek olan ÖTV'sinin yerine geçmesi mümkün bulunmamaktadır.

Ayrıca 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "Beyan Esası" başlıklı (12.2) bölümünde belirtildiği üzere ÖTV mükellefleri, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadırlar.

14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "ÖTV Mükellefiyetinin Başlaması ve Sona Ermesi" başlıklı 1 inci bölümünde ise ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde mükellef tarafından gümrük idaresine teminat verilmesi gerektiğinden, bu mallara ilişkin ÖTV mükellefiyetinin en geç ithal (ÖTV Kanununun 2 nci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesine giriş) tarihinde yurt içinde ÖTV yönünden bağlı olunacak vergi dairesine tesis ettirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Yukarıda yer alan tüm bu düzenlemeler çerçevesinde, firmanızın ÖTV mükellefiyeti tesis ettirme, ithal edilen ürünlerin yurtiçinde teslimi nedeniyle doğan ÖTV'nin beyanı ve vadesinde ödenmesi gerekmekte ayrıca bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemi bulunmasa dahi bu dönemle ilgili olarak 1 Numaralı ÖTV beyannamesini verme zorunluluğu bulunmaktadır.

                                         Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                           Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.