Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İlk iktisabı kapalı kasa kamyonet olarak yapılan bir araca koltuk montesi yapılarak 17+1 yeni bir araca dönüştürülmesinde ÖTV farkı aranılıp aranılmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Eylül 2010

 

T.C.

BOLU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.14.10.00-ÖTV/870/-18

27/09/2010

Konu

:

Özel Tüketim Vergisi

 

         

 

              İlgide kayıtlı dilekçenizle kapalı kasa kamyonet olan aracınızı 9/3/2010 tarihinde satın aldığınız ve 11/3/2010 tarihinde koltuk montajı yapmak suretiyle 17+1 kişilik araca dönüştürdüğünüz belirterek, ÖTV farkı ödenip ödenmeyeceğinin bildirilmesi istenilmektedir.

              4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde 87.02 (otobüs  ve midibüs hariç) 87.03 veya 87.04 (Diğerleri grubu hariç) tarife pozisyonlarında yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, değişikliğin kayıt ve tescili tarihinde, dönüştürülen mallar için geçerli olan oran üzerinden ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, ruhsat bilgilerinde net ağırlığı 2260 kg, istiap haddi 1240 kg ve 2 kişilik koltuk sayısı ile 87.04 tarife pozisyonundaki araç olduğu anlaşılan 2006 model ... tipi eşya taşmaya mahsus kapalı kasa kamyonetin, yukarıdaki 87.02 tarife pozisyonu parantez içi "otobüs ve midibüs hariç" hükmü uyarınca yapılan tadilat sonucu 87.02 tarife pozisyonunda yer alan 17+1 kişilik "midibüse" dönüştürülmesi halinde ÖTV farkı ödenmeyecektir.

                                                                                                                   Defterdar

             Bilgi edinilmesini rica ederim.  

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

 

EKLER :

Özelge Talep Formu
Aracın Ruhsatının Fotokopisi
Dilekçe