Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
8901.10.90.00.11 GTİP numaralı deniz aracının ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
21 Nisan 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-341

21/04/2011

Konu

:

8901.10.90.00.11 GTİP numaralı deniz aracının ÖTV'ye tabi olup olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, inşa ettirdiğiniz 8901.10.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı taşıtın ÖTV'ye tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

4760 sayılı ÖTV Kanununun 1 inci maddesinin 1/b bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, 1/c  bendinde ise kayıt ve tescile tabi olmayanların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu  hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 2 nci maddesinin 1/b bendine göre ilk iktisap deyimi, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade etmektedir.

Öte yandan, halen yürürlükte olan Türk Ticaret Kanununun 840 ıncı ve 844 üncü maddelerine göre, ticari olmayan gemiler ile 18 gros tonilatonun altındaki gemi ve teknelerin gemi siciline kaydedilmesi ihtiyari olup, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan 8901.10.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı taşıtlardan 18 gros tonilatonun altında olanlar ile 18 gros tonilatonun üzerinde olsa dahi ticari amaçla kullanılmayanlar ÖTV uygulaması bakımından kayıt ve tescile tabi olmayan araçlar olarak, 18 gros tonilatoda ve daha büyük olanlardan ticari amaçla kullanılanlar ise kayıt tescile tabi araçlar olarak vergilendirilecektir.

Bu açıklamalara göre, şirketinizce inşa ettirilecek ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan 8901.10.90.00.11 GTİP numaralı taşıt %6,7 oranında vergiye tabi olup, gros tonilato ve ticari niteliğine göre kayıt ve tescile tabi olup olmaması bakımından vergiyi doğuran olay, vergilendirme dönemi ve beyanname verme zamanı gibi hususlarda farklı ÖTV uygulamaları söz konusu olacaktır.

                                                          Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                 Grup Müdürü Y.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

  (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.