Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sanayi sicil belgesine sahip mükellefin şase araç üzerine imal ettiği yol süpürme aracı,konteyner yıkama aracı, çöp toplama aracı, kanal temizleme aracı, kar temizleme aracını satışında ÖTV'ye tabi olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Nisan 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

.4.35.17.01-35-03-110

26/04/2011

Konu

:

Araç Üstü Ekipman

 

         

 

Başkanlığımıza hitaben verilen ilgide kayıtlı özelge talep formunuzda şirketinizce imali yapılan şase araç üstü ekipmanların özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş istenilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 4/1-b maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlar için motorlu araç ticareti yapanların ÖTV mükellefi olduğu belirtilmiştir. Aynı Kanunun 2/1-d maddesinde motorlu araç ticareti yapanlar, kayıt ve tescile tabi olan araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler alarak tanımlanmıştır.

Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (2.5.) bölümünde; motorlu taşıt araçları üzerinde tadilat veya ek imalat yaptıklarına dair sanayi sicil belgesine sahip olan mükelleflerin Maliye Bakanlığına başvurmaları halinde, kayıt ve tescile tabi olan motorlu araçları tadilat veya ek imalat yaparak satmak üzere alımlarında veya ithalinde ÖTV uygulanmaksızın işlem yapılması için yazı almalarının mümkün bulunduğu belirtilmiştir. Bu durumda vergiyi doğuran olay, üzerinde tadilatveya ek imalat yapılan araçların teslimi aşamasında gerçekleşmektedir.

Buna göre, sanayi sicil belgesi sahibi şirketinizin, Maliye Bakanlığından almış olduğu ... tarih ve ... sayılı yazıya istinaden ÖTV ödemeksizin satın aldığı veya ithal ettiği araçlar üzerinde tadilat veya ek imalat yaparak ÖTV kapsamına giren araç imal etmiş olması halinde söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında tesliminde ÖTV mükellefi olarak beyanda bulunması gerekmektedir.

                                                                                       Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                               Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.