Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2003/5868 sayılı Kararname kapsamında sıfır vergili yakıt satın alınmaması durumunda, YMM raporu düzenlettirilmesine gerek olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Mayıs 2011

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

.4.35.17.01-35-03-120

03/05/2011

Konu

:

2003/5868 sayılı Kararname kapsamında sıfır vergili yakıt satın alınmaması durumunda, YMM raporu düzenlettirilmesine gerek olup olmadığı

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, 2009 yılında "Özel Tüketim Vergisi İndirilmiş Yakıt Alım Defteri" almış olmanıza rağmen aynı yıl içinde hiç yakıt alımı yapmamanızdan dolayı yeminli mali müşavir tarafından faaliyet raporu düzenlettirmediğiniz, 2010 yılı için tekrar yakıt alım defteri talep ettiğinizde ise söz konusu raporu vermemiş olmanızdan dolayı bağlı bulunduğunuz vergi dairesince yeni defterin verilmemesiyle beraber 2009 yılına ait olan ve ... Liman Başkanlığınca iptal edilmiş eski yakıt alım defterine de el konulduğu belirtilerek konuya ilişkin Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

1/7/2003 tarih ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde; Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın özel tüketim vergisi tutarı sıfıra indirilmiştir. Anılan Kararname eki Kararın uygulama usul ve esasları 6 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

Bahsi geçen Tebliğin 4/a bölümünde, Kararname kapsamında deniz yakıtı kullanan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin (ticari ve zirai kazançları gerçek usulde tespit edilmeyenler hariç), her takvim yılının ilk altı aylık 1 inci dönemi ve kalan altı aylık 2 nci döneminde kullandıkları deniz yakıtı ile gerçekleştirdikleri ticari ve zirai faaliyetlerine ilişkin olarak, yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen faaliyet raporunu, bu dönemleri takip eden ay başından itibaren 1 ay içerisinde,  KDV mükellefiyetlerinin bulunduğu vergi dairesine verecekleri hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Kararname kapsamında ÖTV'si indirilmiş deniz yakıtı kullanan mükelleflerin yeminli mali müşavir tarafından düzenlenecek faaliyet raporunu, deniz yakıtının alındığı dönemi esas alarak düzenlemeleri gerekmektedir. Şayet Tebliğde belirtilen dönemlerde, anılan Kararname kapsamında deniz yakıtı alımı söz konusu değil ise faaliyet raporu düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.   

                                                                           Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                       Grup Müdürü

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.