Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Beton Pompası Monte Edilerek Tadil Edilen Araçta ÖTV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.31.15.01-ÖTV-5-02-31

27/05/2011

Konu

:

Beton Pompası Monte Edilerek Tadil Edilen Araçta ÖTV

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile hazır beton işi ile iştigal ettiğiniz ve çekici üzerine satın aldığınız beton pompasını monte ettireceğiniz belirtilerek, söz konusu tadilat için Ek ÖTV ödenip ödenmeyeceği sorulmaktadır.

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı vergiye tabi tutulmuştur. Kanununun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

             Aynı Kanunun 2/1-d maddesinde de motorlu araç ticareti yapanlar;  kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

             Bu hükümlere göre, motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınarak kayıt ve tescil ettirilmeden önce bir başka araca dönüştürülen araçların ilk iktisabında ÖTV doğmaktadır. 1 Seri No'lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No'lu ÖTV Genel Tebliğ ile değişik (15.3.1.) bölümünde, kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka  araç imal edenlerin, söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde ÖTV mükellefi olarak vergi beyan edecekleri açıklanmıştır. Kayıt ve tescile tabi araçları satın alarak kayıt ve tescil ettirmeden tadilat veya ek imalat yapanların sanayi sicil belgesini haiz olmaları halinde, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (2.5.) bölümünde belirlenen esaslara göre Bakanlığımızdan (Gelir İdaresi Başkanlığı) yazı alarak, tadilat veya ek imalat yapmak üzere motorlu araç alımında veya ithalinde ÖTV uygulanmaması gerekmektedir. Ancak bunlar tarafından ek imalat veya tadilat yapılan araçların ilk iktisap kapsamında tesliminde ÖTV ödeneceği açıktır.

             Öte yandan kayıt ve tescile tabi araçları satın alıp kayıt ve tescil ettirmeden önce bir başka araca dönüştürenlerin, yukarıda belirtilen tebliğ hükümleri kapsamında yazı alma şartlarını haiz olmamaları veya şartları   haiz olmakla birlikte Bakanlığımızdan yazı almamış olmaları halinde, bu amaçla olsa dahi söz konusu araçları ÖTV uygulanmadan iktisap etmelerinin mümkün olmadığı,  bu durumda ÖTV ödeyerek satın aldığı araçları kayıt ve tescil ettirmeden önce bir başka araca dönüştürenlerin, bu araçları iktisabında ödediği ÖTV'yi Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca dönüştürülerek ilk iktisabı yapılan araçlar için hesaplanacak ÖTV'den indirebilecekleri açıklanmıştır.

             Buna göre; şirketiniz tarafından satın alınan çekici üzerine kayıt ve tescil öncesinde beton pompası monte edilmek suretiyle 87.05 tarife pozisyonunda yer alan özel amaçlı motorlu taşıtlara dönüştürülen aracın kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya kayıt ve tescil edilmesi halinde, şirketinizce ÖTV mükellefi olarak 2A numaralı ÖTV Beyannamesi verilmesi ve tadilat masrafları da dahil edilerek hesaplanacak matrah üzerinden ÖTV hesaplanması  gerekmektedir. Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca çekici için ödenen ÖTV'nin, bu şekilde hesaplanacak ÖTV'den indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

              Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.