Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
II sayılı listede yer alan araçlara uygulanacak ÖTV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-ÖTV-12-36

06/06/2011

Konu

:

II sayılı listede yer alan araçlara uygulanacak ÖTV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ekinde bilgi ve belgeleri sunulan ........ marka araçların satışının yapılacağı belirtilerek, bu araçlar için uygulanacak ÖTV oranları hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan araçlar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numaralarına göre tanımlanmış olup, Karayolları Trafik Kanunu, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu veya Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliğinde yer alan tanımların ÖTV kapsamına giren malların tanımlanmasında dikkate alınması söz konusu değildir.

            ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlarda uygulanacak ÖTV oranları, 2011/1435 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile aşağıdaki şekilde tespit edilmiştir.

           "Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil) [Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları vb., (Para arabaları dahil), motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar.] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar, özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar, diğerleri (Golf arabaları vb. taşıtlar) hariç]

           -Yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi (Yolcu  taşıma kapasitesi sürücü dâhil toplam yolcu sayısının 70 kilogramla çarpılması suretiyle hesaplanır. Bu hesaplamada koltuk olmasa dahi, koltuk montajı için bulunan sabit tertibatlar da koltuk olarak dikkate alınır) istiap haddinin (bir aracın güvenle taşıyabileceği sürücü ve yolcu dâhil toplam yük ağırlığı) % 50'sinin altında olan motorlu araçlardan (bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazitaşıtları hariç):

       İstiap haddi 850 kilogramı geçmeyip motor silindir hacmi 2000 cm³'ün altında olanlar

 

 10

      İstiap haddi 850 kilogramı geçip motor silindir hacmi 2800 cm³'ün altında olanlar                                                                                                                 

 10

       Sadece elektrik motorlu olanlar

 10

- Sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan

        Motor silindir hacmi 3200 cm³'ü geçmeyenler

       Sadece elektrik motorlu olanlar

 

 10

10

-Diğerleri

 

        Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyenler

37

        Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler

60

        Motor silindir hacmi 2000 cm3'ü geçenler

84

           Sadece elektrik motorlu olanlar

 Motorgücü85 kW 'ı geçmeyenler

3

 Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat 120 kW'ı geçmeyenler

7

 Motor gücü 120 kW'ı geçenler

  15"

            Buna göre 87.03 tarife pozisyonundaki yük taşımasında kullanılmayan araçlar ile yük taşımasında kullanılsa dahi bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, binek otomobilleri,steyşın vagonlar, yarış arabaları ve arazi taşıtları (sürücü dahil 9 kişilik oturma yeri olanlardan motor silindir hacmi 3200 cm³ ü geçmeyenler hariç) vergi oranı %10 olarak belirlenen araçlar kapsamına girmemekte, "Diğerleri" grubunda motor silindir hacimlerine göre vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Başvurunuzda bahsi geçen ...... ticari isimli aracın tanıtım dosyasında belirtilen teknik özellikleri ve fotoğraflarından, 87.03 tarife pozisyonunda insan taşımaya mahsus 1+4 koltuklu heçbek görünümünde binek otomobili kapsamında olup, esas itibariyle yük taşımasında kullanılan bir araç olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle ÖTV uygulamasında söz konusu aracın 87.03 tarife pozisyonunun "Diğerleri" grubunda değerlendirilmek suretiyle; motor silindir hacmi 1600 cm³'e kadar olanların % 37, 1601-2000 cm³ arasında olanların % 60, 2000 cm³'ü geçenlerin de % 84 oranında vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.