Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk Silahlı Kuvvetlerine satılacak II sayılı listede bulunan araçlarda ÖTV Uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-ÖTV-3-37

06/06/2011

Konu

:

Türk Silahlı Kuvvetlerine satılacak II sayılı listede bulunan araçlarda ÖTV Uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizce ithal edilen ve ithalat aşamasında Türk Silahlı Kuvvetlerine satılacağı belli olmayan ancak, sonradan şirketiniz ya da bayiniz tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine satışı söz konusu olan araçlar ile şirketinizce üretilip bayilere satılan ve yine bu aşamada Türk Silahlı Kuvvetlerine satılacağı bilinmeyen, ancak sonradan bayiler tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerine satışı söz konusu olan 87.02 ve 87.03 G.T.İ.P numarasında kayıtlı araçlarda ÖTV yönünden nasıl bir işlem yapılacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

              4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (b) bendinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı; (c) bendinde ise kayıt ve tescile tabi olmayan malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye  tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

             Kanunun 2/1-c maddesine göre "kayıt ve tescil" ibaresi; motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline yapılan kayıt ve tescili ifade etmektedir.

              Konuya ilişkin olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değiştirilen (1.2.1) bölümünde, Kanunun 1 inci maddesinde geçen "kayıt ve tescile tabi olanlar" ifadesinin, kara taşıtları için  2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilmesi zorunlu araçları kapsadığı belirtilmiştir. Buna göre Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt ve tescil edilen araçlar, ÖTV Kanunu uygulamasında "kayıt ve tescile tabi olmayan araçlar" olarak değerlendirilecektir. Bu durumda vergiyi doğuran olay, kayıt ve tescile tabi olmayan bu araçların ithali veya imal edenler tarafından tesliminde gerçekleşecektir. Dolayısıyla Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt ve tescil edilecek olanların ithalinde ÖTV, ithal edenler tarafından gümrük idaresine ödenecek, imalatçıları tarafından tesliminde ise imalatçıları tarafından hesaplanan ÖTV, teslim tarihini takip eden ayın 15 inci günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı bulunulan vergi dairesine (2B) numaralı ÖTV beyannamesi verilmek suretiyle beyan edilip ödenecektir.

            Buna göre, 87.02 ve 87.03 G.T.İ.P. numaralı araçların Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceği bilinmeden şirketinizce ithal edilmiş veya imal edilenlerden distribütör veya bayilere satılmış olması halinde,  ithal edilen araçlar için "ithalatçı" olarak ilgili gümrük idaresine, imal edilen araçlar için ise "imalatçı" olarak KDV yönünden bağlı olduğunuz vergi dairesine (2B numaralı ÖTV beyannamesi ile) Şirketiniz tarafından ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

        Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.f