Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlülerin araç alımında ÖTV, KDV istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.07.16.02-ÖTV.2010-7-157

10/06/2011

Konu

:

Özürlülerin araç alımında ÖTV, KDV istisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda özürlü olduğunuz belirtilerek, araç alımında özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi istisnasından yararlanıp yararlanılamayacağı ve gümrük vergisi muafiyetinden yararlanma süresi konusunda görüş talep edilmektedir.

            ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ YÖNÜNDEN:

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi ile bu Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların;

            a) Sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan,

            b) Bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran,

            c) (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen kişiler tarafından ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılmasında, bu G.T.İ.P. numaralarında yer alan malları hurdaya çıkaran,

             malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.2.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90'ın altında olanlar tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnasından yararlanılabilmesi için:

            - Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin,

            - Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,

            -"H" sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin,

            mükellef tarafından verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.

            İlgide kayıtlı dilekçeniz ekinde yer alan ..... Devlet Hastanesinde düzenlenmiş ..... tarih ve ...... No.lu "Özürlü Sağlık Kurulu Raporu"nun sonuç bölümünde,  parapleji (tekerlekli sandalyeye bağımlı) teşhisi nedeniyle tüm vücut fonksiyon kaybı oranının % 85 olduğu belirtildiğinden, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olmaksızın ve araçta sakatlığınıza uygun özel tertibat yaptırmaksızın yurt içinden ilk iktisabı yapılacak olan söz konusu araçlarda Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

            KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN:

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasının (s) bendi uyarınca özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının teslimi KDV 'den istisna edilmiştir.

            Buna göre; münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin; görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye, sesli kitap; ortopedik özürlülerin kullandığı ortez-protez gibi cihazlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir.

            Ancak, nakil vasıtalarının sözü edilen araç-gereç kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından, özel tertibatlı da olsa binek otomobillerinin özürlülere teslimi, genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi bulunmaktadır.

            Öte yandan, gümrük vergisi muafiyeti uygulamasına ilişkin hükümler Gümrük Müsteşarlığını (Gümrükler Genel Müdürlüğü) ilgilendirdiğinden, bu konuda adı geçen kurumdan bilgi alınması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.