Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV 2010:07-16-417

14/06/2011

Konu

:

Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yer alan istisna hükmünden faydalanarak araç alımında bulunup bulunamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 5228 sayılı Kanunla değişik 2 numaralı fıkrasında, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri  % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

           Konuyla ilgili olarak 1 Seri No'lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.2.) bölümünde açıklandığı gibi, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90'ın altında olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnasından faydalanılabilmesi için, alıcının maluliyetine veya sakatlığına dair Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olma ve araçta sakatlığa uygun özel tertibat yaptırma şartları aranılmaktadır.

            Öte yandan, 30.4.2010 tarihli ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinin "Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması" başlıklı (3/c) bölümünde açıklandığı gibi, sakatlığı sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

            Buna göre, dilekçeniz ekinde yer alan ... Hastanesi tarafından tanzim edilmiş ... tarih ve ... sayılı "Özürlü Sağlık Kurulu Raporu" fotokopisinin tetkikinden sol ayak bileğinize artrodezi teşhisi konulduğu anlaşılmış olup, yukarıda yer alan kanun hükümleri tebliğ ve sirküler açıklamalarına göre, araç alımına ilişkin (2A) numaralı ÖTV beyannamesine yukarıda yer alan belgelerin eklenmesi halinde, özel tüketim vergisi istisnadan faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.