Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlülerin araç alımlarında ÖTV muafiyeti uygulanması hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Haziran 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.16.02-399-10-10-103

16/06/2011

Konu

:

Özürlülerin araç alımlarında ÖTV muafiyeti uygulanması hk.

 

         

 

          İlgide kayıtlı dilekçenizde, görme özürlü olduğunuza ilişkin sağlık kurulu raporunuzun bulunduğu, söz konusu raporda özür durumunuza göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranınızın % 57 olarak belirlendiği, ancak aynı raporda sağ göz için 1/10, sol göz için "3 M El Hareketleri" ibaresinin bulunduğu belirtilerek, görme kaybınızın % 90'nın üzerinde olduğu dikkate alınarak, bu rapora istinaden ÖTV istisnasından faydalanmak suretiyle araç almanızın mümkün olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (a) alt bendi hükmü ile bu Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.        

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.1) bölümünde, sakatlık derecelerinin Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle belirlenen esaslara göre tespit edileceği, söz konusu Yönetmeliğe göre sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneğinin araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine ekleneceği ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacağı belirtilmiştir.        

            Öte yandan Özürlülere Verilecek Sağlık Raporları Hakkında Yönetmeliğin 7 inci maddesinde, özür oranının; sağlık kurulunca Ek-2 sayılı Çalışma Gücü Kaybı Oranları Cetvelinde yer alan özür durumuna göre yüzde (%) olarak belirleneceği, bu cetvelde adı geçmeyen hastalık ve özürlerin, fonksiyon kayıplarına göre değerlendirileceği, hastalığın kendisine ait belirti ve bulgular için ayrıca çalışma gücü kayıp oranı verilmeyeceği açıklanmıştır.         

            Buna göre, özelge talep formunuz ekinde yer alan ... Hastanesi Özürlü Sağlık Kurulu Raporunda tüm vücut fonksiyon kaybı oranınızın % 57 olduğu belirtildiğinden, ÖTV Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (a) altbendi hükmü kapsamında ÖTV istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmamaktadır.        

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.