Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İkinci el aracın alımında ödenen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, araca ait giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Aralık 2011

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-757

27/12/2011

Konu

:

İkinci el aracın alımında ödenen KDV'nin indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, araca ait giderlerin ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınıp alınamayacağı hakkında

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, şoför ve arka kısım arasında metalden örme panel bulunan, arka kısmı tamamen kapalı kasa olan ve bu kısmında havalandırma, emniyet kemeri ve küllük tertibat bulunmayan yük taşımada kullanmak üzere satın aldığınız OPEL COMBO marka sürücü dahil 2 koltuk kapasiteli aracın alımında ödemiş olduğunuz katma değer vergisinin (KDV) indirim konusu yapılıp yapılamayacağı, masraf ve giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak kaydedilip kaydedilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            1) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinde; safi kazancın tespit edilmesinde indirilecek giderler sayılmış olup, (1) numaralı bendinde; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin, (5) numaralı bendinde; kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebileceği hükümlerine yer verilmiştir.

            Bir giderin kazancın elde edilmesi ve idamesi ile ilgili olduğunun kabulü için; işin mahiyeti ve genişliği ile uygun olması, giderle kazancın elde edilmesi ve idamesi arasında illiyet bağının bulunması,giderlerin keyfi olmaması yani kazancın elde edilmesi için mecburi olarak yapılması, yapılan gider karşılığında gayrimaddi bir kıymet iktisap edilmemiş olması ve Vergi Usul Kanununa göre tevsik edici belgelere dayandırılması gerekmektedir.

            Taşıtın işletmeye dahil olması; bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerde, taşıtın bilançonun aktifinde yer alması, işletme hesabı esasına göre defter tutulması halinde ise, taşıtın işletme hesabı defterinin demirbaşların kaydedildiği sayfasına kaydedilmesi, ayrıca amortisman defteri tutuluyorsa o defterde ya da amortisman listelerinde taşıta yer verilmesidir.

            Buna göre, söz konusu araca ait giderler, aracın işletmenin aktifine alınması ve işte kullanılması şartı ile Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine göre ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

       2) KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli I sayılı listenin 9 uncu sırasına göre, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan kullanılmış olanların teslimi %1 oranında KDV'ye tabidir. Bu sırada yer alan "kullanılmış" deyimi 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade etmekte olup, bir aracın 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araç olup olmadığı hususunda ayrıntılı açıklamlara 60 No.lu KDV Sirkülerinin (5.10) numaralı bölümünde yer verilmiştir.

            Bu açıklamalar çerçevesinde, özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden teslim almış olduğunuz motorlu taşıtın 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer almadığı anlaşıldığından, söz konusu aracın alımında yüklenilen KDV nin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.