Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Emniyet Müdürlüğüne yapılacak araç bağışında KDV ve ÖTV istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.16.02-2011-4509-KDV-ÖTV-104

28/12/2011

Konu

:

Emniyet Müdürlüğüne yapılacak araç bağışında KDV ve ÖTV istisnası.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Emniyet Müdürlüğü'ne bağışlamak istediğiniz araçların faturasının doğrudan Emniyet Müdürlüğü adına düzenleneceği belirtilerek, bedelleri tarafınızdan ödenecek olan araçların satıcı firma (bayi) aracılığıyla Emniyet Müdürlüğüne tesliminin katma değer vergisi ( KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV)'den istisna olup olmadığı hususunda  bilgi verilmesi istenmektedir.

            Konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmaktadır.

           KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

             3065 sayılı KDV Kanunu'nun;

            - 1/1 inci  maddesinde;    ticari,  sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            -2/2 nci maddesinde, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının iki veya daha fazla kimse tarafından zincirleme âkit yapılmak suretiyle, malın bu arada el değiştirmeden doğrudan sonuncu kişiye devredilmesi halinde, aradaki safhaların her birinin ayrı birer teslim sayılacağı,

             -17/2-b maddesinde de; Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan genel ve katma bütçeli daireler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların teşkil ettikleri birlikler, üniversiteler, döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, siyasi partiler ve sendikalar, kanunla kurulan veya tüzel kişiliğe haiz emekli ve yardım sandıkları, kamu menfaatine yararlı dernekler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının  KDV den istisna olduğu

            hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, bayi ve Emniyet Müdürlüğü ile yapılan akitlerle, bayiden alınan araçların Emniyet Müdürlüğüne bağışlanması işleminde iki ayrı teslim (bayinin tarafınıza araç teslimi ve araçların tarafınızdan Emniyet Müdürlüğüne teslimi) söz konusudur. Bu itibarla, bayi tarafından tarafınıza yapılan araç teslimi genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi olup tarafınızca Emniyet Müdürlüğüne yapılacak bedelsiz teslim, Kanunun 17/2-b maddesi kapsamında KDV den istisna olacaktır. Bu durumda bedelsiz olarak teslim edilecek araçlara ait faturanın adınıza KDV hesaplanmak suretiyle düzenlenmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, faturanın bayi tarafından doğrudan Emniyet Müdürlüğü adına düzenlenmesi durumunda yukarıda belirtildiği şekilde hareket edilmediğinden Emniyet Müdürlüğü adına düzenlenen faturada yer alan bedel üzerinden genel esaslara göre KDV hesaplanacağı tabiidir.

            ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ YÖNÜNDEN

             4760 sayılı ÖTV Kanunun 1/1'inci maddesinde,Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalat, imalatçılar tarafından teslimi veya ÖTV uygulanmadan önce müzayede suretiyle satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur.

             Aynı Kanunun "İstisnalar" başlıklı ikinci bölümünün 5, 6 ve 7'nci maddeleri ile  istisna kapsamına alınan işlemlerle söz konusu işlemler gereği bu Kanuna eklilistelerdeki mallarla ilgili ÖTV istisnasından yararlanacak kişi ve kurumların kimler olduğu belirlenmiştir.

             Diğer taraftan, Kanunun "İstisnaların Sınırı ve Yetki" başlıklı 10/1'inci maddesinde ise, özel tüketim vergisine ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Yukarıdaki Kanun hükümlerinin birlikte incelenmesinden de anlaşılacağı üzere, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olan araçların ilk iktisabında bedelsiz teslimlerin ÖTV'den muaf olduğuna dair bir hükme yer verilmemiştir.

             Buna göre, Emniyet Müdürlüğüne bedelsiz olarak bağışlayacağınız aracın ÖTV mükellefi olan motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabında özel tüketim vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bu şekilde ÖTV uygulanarak iktisap edeceğiniz aracı kayıt ve tescil ettirmeden ve üzerinde ÖTV beyanı gerektirecek herhangi bir tadilat yapmadan bedelsiz olarak Emniyet Müdürlüğüne devrinde ÖTV uygulanmayacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.