Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ATİK ve genel yönetim giderlerinin yüklenimi hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.35.17.01-35-02-779

30/12/2011

Konu

:

ATİK ve genel yönetim giderlerinin yüklenimi

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçeniz ve eklerinde, ihracatta genel yönetim giderleri ve amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait yüklenilen KDV lerin ihracatın yapıldığı vergilendirme döneminde iade hesaplarına alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

             KDV Kanununun 32 nci maddesi ile Kanunun 11, 13, 14, 15 ve 17/4-s maddeleri uyarınca vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV nin edileceği hükme bağlanmıştır.

             Öte yandan, 24 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (E) bölümünde, faaliyetleri kısmen veya tamamen "iade hakkı doğuran işlem"lerden oluşan mükelleflerin iade kapsamına, mal ve hizmet alışları yanında genel giderler ve amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATIK)için ödenen vergilerin de dahil olduğu, ancak bir vergilendirme döneminde iade edilecek verginin, o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin genel vergi oranı (%18) ile çarpılması sonucu bulunacak miktardan fazla olamayacağı belirtilmiştir.

             Bu itibarla; ihracatta genel yönetim giderleri ve amortismana tabi iktisadi kıymetlere ait yüklenilen KDV ler ile ihracatın gerçekleşmesinden önce yapılan ve iadeye hak kazandırıcı işlemin bünyesine giren, ancak ihracat tarihinden daha sonraki bir tarihte fatura edilen giderlere ait yüklenilen KDV ler, fiili ihracatın yapıldığı vergilendirme döneminde ve kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla iadeye konu edilebilecektir.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.