Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yatırım Teşvik belgesi kapsamında bisküvi, marshmallow, kraker, gofret, çikolata makineleri temininde KDV istisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-133-76

30/12/2011

Konu

:

KDV İSTİSNASI

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızın bisküvi, marshmallow, kraker, gofret, çikolata üretim ve satışı konusunda faaliyette bulunduğu, Hazine Müsteşarlığından aldığınız 9/3/2010 tarih ve 95775 numaralı Yatırım Teşvik belgesi kapsamında bisküvi, marshmallow, kraker, gofret, çikolata makineleri ithal etmeyi veya yurt içinden tedarik etmek istediğiniz belirtilerek  makinelerin temininin katma değer vergisinden istisna olup olmadığı sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 13/d maddesinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimlerinin KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Uygulamaya ilişkin usul ve esasların açıklandığı 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde yatırım teşvik belgesinde yer alan mallardan "makine ve teçhizat" niteliği taşıyanların yurtiçi teslimleri ile ithalinde KDV uygulanmayacağı; söz konusu makine ve teçhizatın amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıdığı ve mal ve hizmet üretiminde kullanılan sabit kıymet olduğu; ancak üretim faaliyetinin yanı sıra idari ve pazarlama gibi üretim dışı alanlarda kullanılan aynı cins sabit kıymetlerin ise bu kapsama girmeyeceği hüküm altına alınmıştır.

             Diğer yandan 87 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine-teçhizat teslimlerin vergiden müstesna olduğu, ancak teşvik belgesinde yer alsa dahi, KDV mükellefiyeti bulunmayanlar ile makine-teçhizatı münhasıran indirim hakkı tanınmayan işlemlerde kullanacak olanlara yapılacak teslimlerde istisna uygulanamayacağı ifade edilmektedir.

             Buna göre, firmanızın KDV mükellefi olması, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın münhasıran indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanılacak olması halinde, söz konusu makine ve teçhizatların ithalinde veya yurtiçinden temininde KDV istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgilerinize rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.