Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toplum Sağlığı Merkezlerinin temizlik firmalarından işgücü temini veya temizlik hizmeti satın alımında KDV tevkifatı hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Aralık 2011

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-900-150

31/12/2011

Konu

:

Temizlik firmalarından işgücü temini veya temizlik hizmeti satın alınması işleminde KDV tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hk.

         

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Toplum Sağlığı Merkezlerinin temizlik firmalarından işgücü temini veya temizlik hizmeti satın alması işleminde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı yapılıp yapılmayacağı sorulmaktadır.

KDV Kanununun 9 uncu maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hükme bağlanmıştır.

Bu yetkiye dayanarak yayımlanan 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşların, (A/3) bölümünde belirtilen işlemlere ait KDV yi tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür. Bu kapsamda yer alan temizlik hizmeti alımlarında 2/3 oranında KDV tevkifatı uygulanmaktadır.

Diğer taraftan 97 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin ( (2.1) bölümüne göre 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlar işgücü hizmeti temininde hesaplanan KDV yi %90 oranında tevkifata tabi tutacaktır.

Buna göre, 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2) bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlar arasında yer alan Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinin (Aile Hekimliği) temizlik ve işgücü hizmeti temininde hesaplanan KDV yi tevkifata tabi tutarak sorumlu sıfatıyla beyan etmeleri gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.