Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Fuel Oil 4 (kalorifer yakıtı) imalatında 2012 yılından itibaren düşürülen kükürt oranı nedeniyle uygulanacak ÖTV Oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-ÖTV-2011/5-154

23/07/2012

Konu

:

Fuel Oil 4 (kalorifer yakıtı) imalatında 2012 yılından itibaren düşürülen kükürt oranı nedeniyle uygulanacak ÖTV Oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, "Bazı Akaryakıt Türlerindeki Kükürt Oranının Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik" başlıklı 6/10/2009 tarih 27368 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15478 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın 4/1 inci maddesi gereğince "Ülke sınırları içerisinde 1/1/2012 tarihinden itibaren kükürt içeriği kütlece %1'i geçen Fuel oil türleri kullanılamaz." düzenlemesi doğrultusunda, 1/1/2012 tarihinden itibaren kütlece %1,5 kükürt içeren Fuel Oil 4 (Kalorifer Yakıtı) üretimi ve arzında kütlece kükürt içeriğinin en fazla %1 olacağı, ancak 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelindeki ürünlerden "Ağırlık İtibariyle Kükürt Miktarı %1'i Geçmeyen Fuel Oil" lerin ÖTV tutarı ile "Ağırlık İtibariyle Kükürt Miktarı % 1' i Geçen Fakat % 2' yi Geçmeyen Fuel Oil 4 (Kalorifer Yakıtı)" adlı ürünün ÖTV tutarının farklı uygulandığı, şirketinizin EPDK ile yaptığı şifahi görüşme neticesinde diğer özelliklerinin aynı kalması şartıyla kükürt oranı %1'in altına düşürülerek üretilecek yakıtın Fuel Oil 4 olarak piyasaya arzında herhangi bir sıkıntı olmayacağı ve bu çerçevede bir teknik düzenlemeye gerek olmadığının belirtildiği, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde "Ağırlık İtibariyle Kükürt Miktarı %1'i Geçmeyen Fuel Oil 4 (Kalorifer Yakıtı)" adlı ürün yer almadığından bu ürünün "Ağırlık İtibariyle Kükürt Miktarı %1'i Geçmeyen Fuel Oil" kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve uygulanacak ÖTV tutarının tespiti açısından Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Ayrıca şirketinizin 31/1/2012 tarihli dilekçesi ile söz konusu özelge talebine konu mala ilişkin olarak Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden almış olduğu 26/1/2012 tarih ve 2 sayılı T.C. Gümrükleri Tarife Bilgisi Formu ek belge olarak Başkanlığımıza sunulmuştur.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yolu ile satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla, herhangi bir malın ÖTV'ye tabi olup olmadığına karar verebilmek için o malın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan G.T.İ.P. numarasının bilinmesi gerekmektedir. G.T.İ.P. numaralarının tespiti ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılmaktadır.

            ÖTV Kanununun 2/1-e maddesinde teslim, bir mal üzerindeki tasarruf hakkının malik veya adına hareket edenlerce, alıcıya veya adına hareket edenlere devredilmesi olarak tanımlanmış olup, 2/3-a maddesinde ise vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayılacağı hükme bağlanmıştır.

            Diğer taraftan, 6/10/2009 tarih 27368 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 29/9/2009 tarihli ve 2009/15478 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki  "Bazı Akaryakıt Türlerindeki Kükürt Oranının Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik" in 4/1 inci maddesinde "Ülke sınırları içerisinde 1/1/2012 tarihinden itibaren kükürt içeriği kütlece %1'i geçen Fuel Oil türleri kullanılamaz." hükmü yer almaktadır.

            Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde,  şirketinizin ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde 2710.19.63.00.11 G.T.İ.P. numarası ile yer alan Fuel Oil 4 (Kalorifer Yakıtı) isimli malın yerine, kükürt hariç diğer özelliklerinin aynı kalması kaydıyla üreterek teslim etmeyi planladığı  yeni malın G.T.İ.P. numarasının tespitini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgili birimine yaptırması ve tespit edilecek G.T.İ.P. numarası uyarınca bahse konu mala uygulanacak ÖTV tutarının belirlenmesi gerekmektedir.

            Bu bağlamda, şirketinizin üreterek teslim etmeyi planladığı yeni malın, şirketinizce  Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden alınan 26/1/2012 tarih ve 2 sayılı T.C. Gümrükleri Tarife Bilgisi Formunda yer alan 21/12/2011 tarihli ve 44 sayılı analiz sonucuna göre  2710.19.61.00.29 G.T.İ.P. numarasında olduğu belirtilen maldan olması halinde, bahse konu malın tesliminde ilgili vergilendirme döneminde bu G.T.İ.P. numarası kapsamında ÖTV beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.