Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Soğutuculu mutfak ünitesi ÖTV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

93767041-ÖTV-2011/6-153

23/07/2012

Konu

:

Soğutuculu mutfak ünitesi ÖTV oranı

 

         

 

            İlgi (a)'da kayıtlı özelge talep formu ile soğutuculu mutfak ünitesi tesliminde  ÖTV'nin sadece soğutucuya mı yoksa soğutuculu mutfak ünitesinin tamamına mı uygulanacağı konusunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmiş, ilgi (c)' de kayıtlı özelge talebiniz ile de Gümrük Müsteşarlığından alınan Bağlayıcı Tarife Bilgisi formundan söz konusu malın  8418.69.00.99.00 No.lu tarife pozisyonunda olduğu belirtilerek, uygulanacak ÖTV oranı hakkında bilgi istenilmiştir.

          4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasının (c) bendinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenleri tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur.  Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan 84.18 G.T.İ.P. numaralı "Buzdolapları, dondurucular, diğer soğutucu ve dondurucu cihazlar (Elektrikli olsun olmasın) (diğer soğutucu veya dondurucu cihazlar, ısı pompaları hariç)" % 6,7 oranında ÖTV'ye tabidir.  

            ... tarih ve .... sayılı Bağlayıcı Gümrük Tarife Bilgisinde ....marka ....model otobüsler için komple mutfak üniteli soğutucu (su ısıtıcısı, sosis haşlama, mini fırından müteşekkil) eşyanın Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)'nin 8418.69.00.99.00 G.T.İ.P. numarasında değerlendirildiği, eşyanın üzerinde ayrılabilir durumda olan mikro dalga fırının Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2011/40 sayılı Genelgesi kapsamında 8516.50.00.00.00 G.T.İ.P. numarasında değerlendirildiği belirtilmiştir.

            Bu nedenle, TGTC'nin 8418.69.00.99.00 G.T.İ.P. numarasında değerlendirilen mutfak üniteli soğutucu, ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer almadığından  ÖTV kapsamında bulunmamaktadır. Ancak, soğutucu mutfak ünitesinin ayrılabilir bir bölümünü oluşturan ve TGTC'nin 8516.50.00.00.00 G.T.İ.P. numarasında tanımlanan mikrodalga fırın ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer aldığından, soğutuculu mutfak ünitesi kapsamında teslim edilen mikrodalga fırın için % 6,7 oranında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.