Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV-EK-23 TALEBİ VE GÜMRÜĞE VERİLEN TEMİNATIN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBU hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.41.15.01-ÖTV-2011/7-165

30/07/2012

Konu

:

ÖTV-EK-23 TALEBİ VE GÜMRÜĞE VERİLEN TEMİNATIN VERGİ BORÇLARINA MAHSUBU

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talebinizde ............. tarihinde kurulan firmanızın 2011 yılı Ocak ayı itibariyle üretime başladığı, 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinin 4 üncü maddesi kapsamında (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları ithal ederek 1/1/2011-30/9/2011 tarihleri arasında aynı cetveldeki ürünlerin imalatında kullandığı, söz konusu döneme ilişkin YMM üretim tasdik raporunun ise 3/11/2011 tarihinde bağlı bulunduğunuz Tepecik Vergi Dairesine verildiği belirtilerek, 4760 sayılı ÖTV Kanununun 21 Seri No.lu Genel Tebliğinde düzenlenen "2002/4930 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü Maddesi Kapsamında %5 Oranındaki İndirimli Teminattan yararlananlara İlişkin Bilgi Formu" nu (EK-23) hangi tarihten itibaren alabileceğiniz ile bahsi geçen tarihler arasında gümrük idaresine nakit olarak yatırılan teminat tutarlarının ÖTV ve diğer vergi borçlarınıza mahsubunun yapılıp yapılamayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            22/12/2002 tarih ve 24971 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 30/11/2002 tarihli ve 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 4 üncü maddesinde, 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, aynı cetveldeki malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde, imal edilen ürünün tabi olduğu ÖTV tutarının uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir.

            Söz konusu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 11 inci bölümüne 3 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (5, 12, 14 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik) düzenlemelerle açıklanmıştır.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (11./b) bölümüne 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen düzenlemeler çerçevesinde ÖTV Kanununun 12 nci maddesinin 4 numaralı fıkrası uyarınca, bu Kararname kapsamında teslim edilecek mallar için ödenen ÖTV tutarı ile söz konusu malların normal teslimlerinde uygulanan ÖTV tutarı arasındaki fark ve bu farkın 12 aylık gecikme faizinin tutarı toplamı kadar teminat alınması uygun görülerek, söz konusu Kararname kapsamında teslimin yapıldığı döneme ait beyanname ile birlikte satıcının bağlı olduğu vergi dairesine teminat verileceği belirtilmiştir. Ayrıca son iki takvim yılında düzenlenen vergi inceleme veya yeminli mali müşavir üretim raporlarında söz konusu uygulama kapsamında bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak kullanıldığı belirtilen mal miktarları esas alınmak suretiyle tespit edilecek azami miktar ile sınırlı olmak üzere, yukarıda belirlendiği şekilde hesaplanan teminat tutarının % 5'i kadar teminat verilmek suretiyle bu uygulama uyarınca mal teslimi yapılabileceği ifade edilmiştir. İndirimli teminattan yararlananlara bu kapsamda mal teslim eden mükelleflerin teslim ettikleri mal miktarı için % 5 oranında teminat verilmek suretiyle Kararname uygulamasından yararlanılabileceklerdir.

            Bu bölümde yer alan "son iki takvim yılı" ifadesi ile son iki takvim yılından herhangi birisinde düzenlenerek ibraz edilmiş vergi inceleme veya YMM üretim raporu kastedilmektedir. Bu kapsamda indirimli teminattan yararlanacak imalatçılara, bağlı bulundukları vergi daireleri tarafından bu tebliğ ekinde (EK:23) olarak yer alan "2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü Maddesi Kapsamında Yapılan Mal Teslimlerinde % 5 Oranındaki İndirimli Teminattan Yararlananlara İlişkin Bilgi Formu" verilecektir.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (11./d)  bölümünde ise bahse konu uygulama kapsamındaki kullanımları tevsik eden usulüne uygun düzenlenen YMM raporunun ibrazı, üretimde kullanılan ve üretilen malın tesliminde ödenmesi gereken vergi varsa bu verginin ödenmesi üzerine Kararname kapsamında alınan teminatın çözüleceği açıklamasına yer verilmiştir.

            Diğer yandan, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik "(I) Sayılı Listedeki Mallar İçin Gümrükte Alınacak Teminat" başlıklı (16.3.) bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde ise ÖTV Kanununun 16 ncı maddesinin 4 numaralı fıkrasının Maliye Bakanlığına verdiği yetki uyarınca, Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde, bu mallar için yürürlükte olan ÖTV tutarı kadar banka teminat mektubunun veya Türk Lirası olarak nakit teminatın gümrük idaresine verilmesi, bu şekilde teminat verilmediği sürece gümrükleme işlemi yapılmaması uygun görülmüştür. İthalatçılar, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesi kapsamında kullanmak üzere ithalinde bu Tebliğin (11./b) bölümünde yer alan açıklamalar çerçevesinde (EK:23) Bilgi Formunda belirtilen indirimli teminattan yararlanılabilecek azami miktarla sınırlı olmak kaydıyla, % 5 oranında teminat vererek ithalat işlemini gerçekleştirebileceklerdir.

            Söz konusu düzenlemeler uyarınca, indirimli teminattan yararlananlara bu kapsamda mal teslim eden ÖTV mükelleflerinin teslim ettikleri mal miktarı için % 5 oranında teminat verilmek suretiyle bahse konu uygulama uyarınca işlem yapılabilecek; ithalatta ise ithalatçı-imalatçıların indirimli teminat karşılığında uygulama kapsamındaki mal ithalatlarına izin verilecektir.

            Bu bağlamda, söz konusu Kararname eki Kararın 4 üncü uygulaması çerçevesinde % 5 oranındaki indirimli teminattan yararlanabilmeniz için, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları, aynı cetvelde yer alan malların üretiminde kullanıldığını usulüne uygun düzenlenerek son iki takvim yılından herhangi birisinde ilgili vergi dairesine ibraz edilmiş YMM üretim raporuyla tevsik etmiş ve bu uygulama kapsamında ödenmesi gereken ÖTV varsa bu vergiyi ödemiş olmanız gerekmektedir. Bu hususların sağlanmış olması halinde söz konusu raporlarda belirtilen mal miktarları esas alınmak suretiyle tespit edilecek azami miktarla sınırlı olmak üzere, 2012 yılı ocak ayından itibaren indirimli teminat uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

            Ayrıca, ibraz ettiğiniz söz konusu raporların dışında 2011 ve daha sonraki takvim yılları içerisinde bahse konu Kararın 4 üncü maddesi kapsamında ilgili tebliğlerde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yeni raporların ibraz edilmesi halinde %5 oranındaki indirimli teminat uygulamasından yararlanabileceğiniz azami miktarın artabileceği tabiidir.

            Bununla birlikte 14/9/2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2011/2198 sayılı Bakanlar Kurulu Kararın ile (I) sayılı listenin (B) cetvelinde G.T.İ.P. numaraları yer alan yağlama müstahzarlarının vergi tutarı yine aynı cetvelde G.T.İ.P. numaraları yer alan madeni yağ ve baz yağlarla eşitlendiğinden, madeni yağ ve baz yağların 2002/4930 sayılı Kararnamenin 4 üncü maddesi uygulaması kapsamında yağlama müstahzarı imalatında kullanılması bu tarihten sonra mümkün bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan, 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalatı sırasında ithalatçı mükellefler tarafından gümrük idaresine verilen nakit teminatların, ÖTV'den kaynaklı vergi borçlarına veya diğer vergi borçlarına mahsubuna yönelik talepleri Gelir İdaresi Başkanlığının 27/6/2011 tarih 63865 sayılı genel yazısında yer alan açıklamalar çerçevesinde yerine getirilmektedir. Söz konusu genel yazının bir örneğine Gelir İdaresi Başkanlığının "http://www.gib.gov.tr/" elektronik posta adresinin mevzuat bölümünden ulaşılabilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.