Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yaş tuzlu ham keçi ve oğlak derisinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
09 Ağustos 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-2484

09/08/2012

Konu

:

Yaş tuzlu ham keçi ve oğlak derisinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz incelenmiştir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasının d bendinde, (II) sayılı listede yer alan mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatının veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu; 2 nci fıkrasında, bu Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu ve bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin ÖTV Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmediği, bu Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığı'nın yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

            Bu hüküm çerçevesinde, ÖTV Kanununda herhangi bir değişiklik yapılmadığı sürece, ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan bir malın G.T.İ.P. numarasının veya tanımının değiştirilmek ya da ortadan kaldırılmak suretiyle başka bir G.T.İ.P. numarasına taşınması veya bu mal için yeni G.T.İ.P. numarası/numaraları ihdas edilmesi, ÖTV Kanununun uygulanması bakımından bir hüküm ifade etmeyecektir.

            Öte yandan, 2011 yılı ve öncesinde Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 4103.90.10.00.00 G.T.İ.P. numarasında yer alan  "Keçi ve oğlakların ham derileri", 6111 sayılı Kanun ile değişik 4760 sayılı ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listede sayılan eşyalar arasında bulunmamakta, sadece  4103.90.90.00.11, 12, 13 G.T.İ.P. numaralı "Diğer hayvanların yaş kuru ve pikle derileri"nden koyun ve kuzuların yaş, kuru ve pikle derileri  hariç olmak üzere, "yalnız develerin (tek hörgüçlüler dahil)" yaş, kuru ve pikle derileri ile "Diğerleri" olarak tanımlanan 4103.90.90.00.19 G.T.İ.P. numaralı eşyalardan koyun ve kuzu ile keçi ve oğlakların ham postları hariç olmak üzere "yalnız develerin ham derileri" ÖTV kapsamına alınarak ithal ve teslimi %20 oranında ÖTV'ye tabi tutulmuş bulunmaktadır.

            Dolayısıyla 2011 yılı ve öncesinde  Türk Gümrük Tarife Cetvelinin (TGTC) 4103.90.10.00.00 G.T.İ.P. numarasında yer alan keçi ve oğlakların ham derilerine ait açılımın, Kombine Nomanklatürde yapılan değişiklik nedeniyle  kapatılarak özelliğine göre 4103.90.00.00.11, 12, 13, 19 G.T.İ.P. numaralarına taşınması ÖTV uygulaması bakımından bir sonuç doğurmayacak, ÖTV Kanununda bir değişiklik yapılarak kapsama alınmadığı müddetçe, söz konusu mallara ÖTV uygulanması söz konusu olmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.