Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Araç ek imalat ve tadilatında firmaların hizmet kapsamındaki teslimlerinin ÖTV karşısındaki durumu hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Ağustos 2012


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

16700543-135-54

14/08/2012

Konu

:

Araç ek imalat ve tadilatında firmaların hizmet kapsamındaki teslimlerinin ÖTV karşısındaki durumu

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanızın araç üstü ekipman imalatçısı olduğunuz, ... Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün Devlet Malzeme Ofisinden almış olduğu 1 adet şasi kamyon üzerine ihale ile Yüksek Basınçlı Su İle Kanal Açma/Yıkama Üst Yapı (Kuka) Ekipmanı yaptığınız belirtilmekte; şasi araç üzerine yapmış olduğunuz ekipmanın ÖTV'ye tabi olup olmadığı ile bu konuda firmanızın ÖTV sorumluluğunun bulunup bulunmadığının bildirilmesi istenilmektedir.

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesinde, Kanuna ekli (II)  sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araçlar ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

             Aynı Kanunun 2/1-d maddesine göre motorlu araç ticareti yapanlar; kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenlerdir.

             Bu hükümlere göre, motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınan ve kayıt ve tescil ettirilmeden önce bir başka araca dönüştürülen araçların ilk iktisabı ÖTV'ye tabidir. 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (15.3.1.) bölümünde de açıklandığı üzere, kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenler de ÖTV mükellefi olarak, söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde vergi beyan edeceklerdir. Bu durumda ÖTV ödeyerek satın aldığı araçları kayıt ve tescil ettirmeden önce bir başka araca dönüştürenlerin, Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca, bu aracın iktisabında ödediği ÖTV'yi, dönüştürülerek ilk iktisabı yapılan araçlar için hesaplanan ÖTV'den indirmesi mümkündür.

             Talep formunuzdan, ... Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün Devlet Malzeme Ofisinden ÖTV ödeyerek satın almış olduğu 87.04 tarife pozisyonundaki araca, firmanızca Yüksek Basınçlı Su İle Kanal Açma/Yıkama Üst Yapı (Kuka) Ekipmanı montajı yapılarak, 87.05 tarife pozisyonundaki yol süpürme aracına dönüştürüldüğü ve aracın bu müşterilerinizce kullanıldığı anlaşılmaktadır.

             Bu durumda; ... Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünce Devlet Malzeme Ofisinden ÖTV ödeyerek satın alınan 87.04 tarife pozisyonundaki şase araç üzerine, kayıt ve tescil öncesinde, Yüksek Basınçlı Su İle Kanal Açma/Yıkama Üst Yapı (Kuka) Ekipmanı monte edilmek suretiyle 87.05 tarife pozisyonunda yer alan özel amaçlı motorlu taşıtlara dönüştürülen aracın kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya kayıt ve tescil edilmesi halinde, ... Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından ÖTV mükellefi olarak 2A numaralı ÖTV Beyannamesi verilmesi ve tadilat masrafları da dahil edilerek hesaplanacak matrah üzerinden ÖTV hesaplanması  gerekmektedir. Kanunun 9 uncu maddesi uyarınca şasi kamyon için ödenen ÖTV'nin, bu şekilde hesaplanacak ÖTV'den indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

             Buna göre, bahsi geçen dönüştürme işlemi nedeniyle doğan vergi yükümlülüğünün, ÖTV mükellefi olarak ... Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından yerine getirilmesi gerektiğinden, firmanızın bu hususla ilgili olarak ÖTV yönünden bir sorumluluğu bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.            

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.