Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlülüğe Uygun Tadilat Yapılan Araçlarda ÖTV İstisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

73903997-135[7-2012/1]-151

10/08/2012

Konu

:

Özürlülüğe Uygun Tadilat Yapılan Araçlarda ÖTV İstisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; İlk iktisabını yaptığınız otomatik vitesli bir aracın vites kolunda %54 oranında ortopedik özrünüze uygun tadilat yaptırdığınızı belirterek, ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde yer alan istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/2. maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile  bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırılması kaydıyla sakatlık dereceleri % 90'ın altında olan malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV' den istisna edilmiştir.

            Sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, bahsi geçen araçların bizzat kullanılmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulamasıyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin 7 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ile değişik (7.2.1.2.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların bu istisnadan yararlanması için:

            - Maluliyeti veya sakatlığı ile özel tertibat yaptıran araçları kullanabileceğine dair özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşundan alınan sağlık kurulu raporunun aslının veya noter onaylı örneğinin,

            - Aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneğinin,

            - H sınıfı sürücü belgesinin fotokopisinin,

            mükellef tarafından verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, konu ile ilgili olarak 30/4/2010 tarihli ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinin "Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı" başlıklı 3/b bölümünde, Kanunun 7/2-b maddesi uygulamasında hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerektiği ve yapılan özel tertibatın da kişinin sakatlığıyla uyumlu olmasının yasal bir zorunluluk olduğu, hareket ettirici aksam olarak özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın kullanılabilecek olan araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, özel koltuk takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek araçlar için söz konusu istisnanın uygulanmasının mümkün olmadığı açıklamalarıına yer verilmiştir.

           Aynı Sirkülerin 3/c bölümünde de otomatik vitesli araçların başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmediği ancak, otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatların, hareket ettirici özel tertibat sayılacağı belirtilmiştir.

            Özelge talep formunuz ekinde yer alan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Formunun incelenmesi neticesinde; "sağ elde tüm parmaklar ampute" teşhisiyle "otomatik vitesli sol elden kumandalı özel tertibatlı araç kullanır" ibaresinin, Özel Tertibat Raporunda ise "vites kolu uzatılarak üzerine kullanabilmesi için elinin girebileceği şekilde kutu-çanak şeklinde apart takılmıştır." ibaresinin yer aldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, yoklama memurunca konu hakkında düzenlenen 22/3/2012 tarih ve 2012032245500/1 sayılı yoklama fişinde; "vites kolu özel tertibat kullanarak kişinin kullanımına uygun olarak sabitlenmiş vaziyette kullanıma hazırlanmıştır."  tespitine yer verilmiştir. 

           Buna göre, aracın hareket ettirici tertibatı olan vites kolunda (özrünüze uygun olarak) sağ elin ulaşabileceği şekilde  sabitlenmiş özel bir tertibat yaptırmak suretiyle bizzat kullanmak amacıyla ilk iktisabını yaptığınız söz konusu araç için Kanunun 7/2 maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.