Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İthal Edilen I Sayılı Listenin B Cetvelinde Yer Alan Yağların Yurt İçinde İmalatçı veya Tedarikçiye Teslimleri, ÖTV Mükellefiyeti ve ÖTV'ye Tabi Malların İadesi hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV GENEL-2598

16/08/2012

Konu

:

İthal Edilen I Sayılı Listenin B Cetvelinde Yer Alan Yağların Yurt İçinde İmalatçı veya Tedarikçiye Teslimleri, ÖTV Mükellefiyeti ve ÖTV'ye Tabi Malların İadesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan iki malı ithal ettiğiniz; ÖTV mükellefiyeti tesis ettirmenizin gerekli olup olmadığı, söz konusu malların yurtiçi teslimlerinin imalatçıya veya tedarikçilere yapılması durumuyla malların tarafınıza iadesi durumunda ÖTV uygulamasının ne şekilde olması gerektiği hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmakta olup, görüş talep edilen hususlar hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuştur.

            Kanunun 3 üncü maddesinde (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olayın yurtiçi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana geldiği, 4 üncü maddesinde (I) sayılı listedeki mallarda verginin mükellefinin bu malları imal veya ithal edenler ya da ÖTV uygulanmadan önce bu malları müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu hüküm altına alınmıştır.

            14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (1.) bölümündeki açıklamalar uyarınca ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde mükellef tarafından gümrük idaresine teminat verilmesi gerektiğinden, bu mallara ilişkin ÖTV mükellefiyetinin en geç ithal (ÖTV Kanununun 2 nci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesine giriş) tarihinde yurt içinde ÖTV yönünden bağlı olunacak vergi dairesine tesis ettirilmesi gerekmektedir.

            Buna göre teminat vermek suretiyle ithal etmiş olduğunuz 2710.19.81.00.00 ve 3403.99.00.00.00 G.T.İ.P. numaralı mallar ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallar olmaları itibarıyla bu malların yurtiçindeki ilk teslimleri ÖTV'ye tabi bulunmaktadır. Bu durumda söz konusu mallarla ilgili ÖTV mükellefiyetinizin en geç ithal tarihinde ÖTV yönünden bağlı olunacak vergi dairesine tesis ettirilmiş olması gerekmektedir.

            ÖTV Kanununun 16/4 üncü maddesi hükmünce bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalinde, ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınması gerekmektedir. Söz konusu teminatın nasıl alınacağına ilişkin usul ve esaslar ise genel olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.3.) ve bu Tebliğe 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (16.4.) bölümleri ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nin (6.) bölümünde yapılmıştır.

            Kanunun 14/1 inci maddesine göre (I) sayılı listedeki mallar için vergilendirme dönemi her ayın ilk onbeş günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan ikinci dönemidir. Beyanname ise (I) sayılı listedeki mallar için malların teslim edildiği vergilendirme dönemini izleyen onuncu günü akşamına kadar mükellefin katma değer vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir.

            Bu bağlamda ÖTV Kanununun 16/4 üncü maddesi uyarınca bu malların ithalinde yurt içinde ödenecek ÖTV'sine karşılık olmak üzere teminat alınması gerektiğinden gümrük idaresi tarafından söz konusu mallar için ithalde alınan teminatın, bu malların yurt içinde beyan edilip ödenecek olan ÖTV'sinin yerine geçmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Diğer yandan ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesiyle, Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının teminat alınmak suretiyle tecil edilmesi, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edilmesi öngörülmüştür. Tecil-terkin uygulamasının usul ve esasları 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde açıklanmıştır.

            Ayrıca 30/11/2002 tarihli ve 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 4 üncü maddesinde, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, aynı cetveldeki malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde, imal edilen ürünün tabi olduğu ÖTV tutarının uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 11 inci bölümüne 3 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (5, 12, 14 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik) düzenlemelerle açıklanmıştır.

            Bu durumda firmanızca ithal edilen mallar için seçimlik haklar olan ve ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması veya 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 4 üncü maddesi uygulamasından yararlanmak amacıyla ithalat yapılmış olması ya da bu mallardan üretilen malların bahse konu uygulamalardan yararlanmak isteyenlere teslim edilmiş olması halinde söz konusu uygulamaların usul ve esaslarına uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte firmanızca ithali yapılan bahse konu malların normal teslimleri söz konusu olacak ise teslim tarihi itibarıyla yürürlükte olan maktu tutarlar üzerinden vergilendirilecekleri tabiidir.

            Öte yandan ÖTV Kanunun 15 inci maddesinde 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tâbi işlemleri yapmış olan mükelleflerin iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şartıyla bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapabilecekleri, bu vergiden mahsup edebilecekleri veya iade talebinde bulunabilecekleri hükme bağlanmıştır. (I) sayılı listede yer alan mallarla ilgili düzeltme işlemlerinin nasıl yapılacağına ilişkin açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (15.1.2.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde yer almaktadır.

            Ancak yukarıda seçimlik haklar olduğu belirtilen ÖTV uygulamaları kapsamında teslim edilen malların gerek mevzuatta belirtilen yasal süreler içerisinde, gerekse bu süreler geçtikten sonra iade edilmesi, bu uygulamaların koşullarının ihlal edilmesi sonucunu doğurduğundan, bu kapsamdaki malların iadesi halinde ÖTV Kanununun 15/1 inci maddesi çerçevesinde işlem yapılması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.