Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ticari faaliyette kullanılan ticari yat için ÖTV beyan edilip edilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

96620903-ÖTV/1-128

16/08/2012

Konu

:

Ticari faaliyette kullanılan ticari yat için ÖTV beyan edilip edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, otel ve yat işletmeciliği faaliyetinde bulunulduğu, ticari faaliyette kullanmak amacıyla tersaneye ticari yat siparişi verildiği, form ekinde Gemi veya Su Aracı  İnşa Belgesi bulunan ... isimli ticari yat için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) beyan edilip edilmeyeceği hususunda tereddüte düşüldüğü belirtilerek, Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun  1/b maddesinde; Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, 1/c maddesinde de; (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olmayanlar ile (III) ve (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu, hükme bağlanmıştır.

             Öte yandan, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede; 8901.10.10.00.11 G.T.İ.P. numarasında 18 Gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri (Denizde seyretmeye mahsus olanlar), 8901.10.90.00.11 G.T.İ.P. numarasında  yolcu ve gezinti gemileri (Denizde seyretmeye mahsus olmayanlar), 89.03 G.T.İ.P. numarasında yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri; kürekli kayıklar ve kanolar (Şişirilebilir olanlar ile birim ağırlığı 100 kg.ı geçmeyenler, kürekli kayıklar ve kanolar hariç) ÖTV kapsamında yer almaktadır.

             Konu ile ilgili ... alınan ... ve ... sayılı yazıda; ... isimli yatın fiziki muayenesinin yapılmaması ve eşyayı tanıtan resim, broşür gibi belgelerin bulunmaması nedeniyle detaylı bir inceleme yapılamamakla birlikte ekli belgeler üzerinde yapılan inceleme neticesinde 8903.99.99.00.19 G.T.İ.P. numarasında sınıflandırılması gerektiği düşünüldüğü belirtilmiştir.

           Bu açıklamalara göre, şirketinizce inşa ettirilen ... isimli ticari yat, ilgili gümrük idaresince belirlenen 8903.99.99.00.19 G.T.İ.P. numarasında yer alması halinde, Özel Tüketim Vergisi  Kanununa ekli (II) sayılı listeye göre % 8 oranında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.