Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hemoroid tedavisinde kullanılan 3307.90.00.90.19 G.T.İ.P. numaralı ürüne uygulanacak ÖTV ve KDV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84412373-2011-2891-ÖTV-KDV-90

17/08/2012

Konu

:

Hemoroid tedavisinde kullanılan 3307.90.00.90.19 G.T.İ.P. numaralı ürüne uygulanacak ÖTV ve KDV oranı.

 

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ....'dan ithal edeceğiniz, T.C. İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasından kaydı olan ve .... tarihinde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan ....Spray 35 ml. ve .... Gel 30 ml. ürünlerin hemoroid rahatsızlıklarını iyileştirme, giderme ve tedavi etmeye yönelik olduğu, ancak ürünlerinizin 3307.90.00.90.19 G.T.İ.P. No'suna dahil olması ve bu pozisyondaki eşyalarda % 20 oranında ÖTV uygulanması, istisnai durumlarda ise hiçbir ayrım belirtilmemesi, ayrıca ithal ettiğiniz ürünlerin sağlık ürünleri ve tıbbi cihaz kapsamında olması nedeniyle ÖTV kapsamı dışında ve % 8 KDV'ye tabi olduğu kanaatinde olduğunuz belirtilerek, söz konusu ürünlerin ÖTV'ye tabi olup olmadığı ile bu ürünlere uygulanacak KDV oranları hususunda bilgi verilmesi talep edilmektedir.

            A) KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

             KDV oranları KDV Kanununun 28'inci  maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

             Söz konusu Kararname eki (II) sayılı listenin "B) Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı bölümünün 18'inci sırasında; Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen beşeri tıbbi ürünlerin % 8 oranında KDV'ye tabi olacağı belirtilmiştir.

             Diğer taraftan, KDV oranları ile ilgili Kararları birleştiren ve 31.12.2007 tarihinde yürürlüğe giren 2007/13033 sayılı Kararın 22 no'lu bendinde yer alan "Tıbbi cihazlar (Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tıbbi Cihaz Yönetmeliği", "Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" ve "Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği" kapsamında tanımları verilen ve doğrudan sağlık hizmetleri ve veterinerlikte kullanılan cihazlar, bunların aksam ve parçaları) ile bunların kiralanması hizmetleri" bölümü  19.07.2008 tarih ve 26941 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2008/13902 sayılı Kararla değiştirilmiştir.

             Konu ile ilgili olarak, ....İl Sağlık Müdürlüğü'nün .... tarih ve .... sayılı yazısı ekinde alınan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün .... tarih ve ... sayılı yazılarında , .....Spray 35 ml. ve ....Gel 30 ml. adlı ürünlerin Beşeri Tıbbi Ürünler kapsamında olmadığı, Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri kapsamında olduğu  belirtilmiştir.

             Bu itibarla, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve ithaline izin verilen .... Spray 35 ml ve .... Gel 30 ml.'nin  2007/13033 sayılı Kararın 2008/13902 sayılı Karar ile değişen  (II) sayılı listenin "B) Diğer Mal ve Hizmetler" başlıklı bölümünün  22 no'lu bendinde sayılan   ürünler  arasında  yer almadığından,  söz konusu ürünlerin ithali ve yurt içinde teslimi genel oranda ( % 18) KDV'ye tutulacaktır.

            B) ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ YÖNÜNDEN

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-c maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu; aynı maddenin 2'nci fıkrasında ise, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

             Diğer taraftan, Kanuna ekli (IV) sayılı listede 33.07 GTİP numarasında, "traş öncesi, traş sırasında veya traştan sonra kullanılan müstahzarlar, vücut deodorantları, banyo müstahzarları, tüy dökücüler ve tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen diğer parfümeri, kozmetik veya tuvalet müstahzarları, kapalı yerlerde kullanılan müstahzar deodorantlar (parfümlü veya dezenfekte edici vasfı olsun olmasın)" yer almaktadır.

             Buna göre, ithalatını yaptığınız 3307.90.00.90.19  G.T.İ.P. numarasında yer alan "..... Spray 35 ml." ve ".....Gel 30 ml." adlı  ürünler ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamında yer aldığından ve bu pozisyondaki ürünlerde kullanım yerine göre herhangi bir vergilendirme farkı bulunmadığından,  listede karşısında belirtilen oranda ( % 20) ÖTV'ye tabi olacaktır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.