Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2002/4930 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI VE (EK:23)BİLGİ FORMU DÜZENLENMESİ hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.27.15.01-11-515-144-59

27/08/2012

Konu

:

ÖTV

 

         

             İlgide kayıtlı talep formunuzun incelenmesinden; ÖTV Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2710.11.21.00.00 G.T.İ.P. numaralı White Sprite ile 2902.30.00.00.00 G.T.İ.P. numaralı Toulen isimli malları ithal ederek, (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 3824.90.40.00.00 G.T.İ.P. numaralı vernikler ve benzeri ürünler için anorganik karma çözücüler ve incelticiler (ticari tanımı sentetik tiner) isimli mamulü ürettiğiniz, ticari talepler doğrultusunda bazen de ithal etmiş olduğunuz bu ürünleri kullanarak (I) sayılı listenin (B) cetveli dışında yer alan alkid reçine isimli malın üretimini gerçekleştirdiğiniz, 2009 ve 2010 yıllarında gerçekleşen imalatınıza ilişkin olarak bağlı bulunduğunuz .......Vergi Dairesi'ne sunduğunuz YMM Üretim Tasdik Raporlarına istinaden (EK:23) bilgi formu aldığınız ve bu forma dayanarak ithalat esnasında doğan ÖTV' ye karşılık %5 oranında teminat vererek ithalat yaptığınız; ancak (EK:23) bilgi formu kapsamında (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan sentetik tineri üretme taahhüdü ile ilk üç ithalatı gerçekleştirdikten sonra bu kez de liste dışı ürünlerin üretimi için talepte bulunduğunuzda, gümrük idaresinin ithalat esnasında indirimli teminattan yararlanabilmeniz için (EK:22) bilgi formu gerektiğinden bahisle ithalatta indirimli teminattan yararlanma talebinizi reddettiği belirtilerek;

            - Gazikent Vergi Dairesi tarafından düzenlenen (EK:23) bilgi formuna istinaden tüm ithalatın sentetik tiner üretimi taahhüdü ile gerçekleştirilerek indirimli teminattan yararlanıp yararlanılamayacağı,

            - Üretilen sentetik tiner mamulünün bir kısmının (I) sayılı liste dışında yer alan mamullerin imalatında kullanılmasının ve imalatta kullanılan kısma ilişkin tecil edilemeyen ÖTV tutarının, ÖTV beyannamesi ile ........... Vergi Dairesi'ne beyan edilerek tecil edilen kısma ilişkin (EK:2) talep ve taahhütname verilmesinin, (EK:23) bilgi formu kapsamında gerçekleştirilen indirimli teminat sistemine aykırılık teşkil edip etmeyeceği,

            - YMM üretim tasdik raporuna istinaden tecil edilen ÖTV tutarlarının terkini ve ithalat esnasında verilen teminatların çözümünün nasıl gerçekleştirileceği,

            hususlarında bilgi verilmesinin talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 1 inci maddesi ile bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV' ye tabi tutulmuş ve Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır. Buna göre bir malın ÖTV'ye tabi olup olmadığının tespit edilebilmesi için G.T.İ.P. numarasının bilinmesi gerekmektedir. Ülkemizde G.T.İ.P. numarası tespiti ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.

            Öte yandan, Kanunun 2/3-a bendi hükmünce; vergiye tabi malların, vergiye tabi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi teslim sayılmış olup,  3 üncü maddesi ile de (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olayın yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

            Kanunun 16/4 üncü maddesine göre, (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV' ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınmaktadır. Söz konusu teminatın nasıl alınacağına ilişkin usul ve esaslar genel olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.3.) bölümü, nasıl çözüleceğine ilişkin usul ve esaslar ise aynı Tebliğe 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (16.4.) bölümünde açıklanmıştır.

            Diğer taraftan, ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesiyle, Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların, (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV' nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının teminat alınmak suretiyle tecil edilmesi, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edilmesi öngörülmüş olup bu hükümlere uyulmaması halinde, bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.

            Söz konusu maddede belirtilen tecil-terkin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde yer almaktadır.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin ilgili bölümünde yer alan düzenlemeler uyarınca, tecil-terkin uygulamasından yararlanmak isteyen imalatçıların, bu düzenlemeden yararlanmak suretiyle ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları ithal edebilmeleri için sanayi sicil belgesine sahip olmaları, bu malları (I) sayılı listedeki mallar dışındaki malların imalinde kullanacaklarına dair Tebliğ ekinde yer alan "(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Malların İthalinde Gümrük İdaresine Verilecek Talep ve Taahhütname" (EK:14)'ü, ithal edilen malların yürürlükte olan ÖTV tutarı kadar banka teminat mektubu veya nakit teminatla birlikte gümrük idaresine vermeleri, bu malları tebliğle belirlenmiş süre içerisinde üretimde kullanmaları ve bu kullanımlarına ilişkin beyan, ödeme ve tecil işlemlerini yaptırarak yine tebliğle belirlenmiş süre dahilinde usulüne uygun düzenlenen YMM üretim tasdik raporunu ilgili vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir. Vergi dairesince söz konusu üretim tasdik raporunun ibrazı ve bu kapsamda ödenmesi gereken ÖTV' nin ödenmiş olması üzerine terkin işlemi yapılarak "İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV' ye Ait Bilgi Formu" (EK:12) düzenlenerek gümrük idaresine gönderilecek ve gümrükte alınan teminat çözülecektir.

            Kanunun 8/1 inci maddesine ilişkin olarak uygulanacak tecil-terkin tutarları 25/7/2010 tarihli 27652 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7/6/2010 tarihli ve 2010/668 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesi ile oransal olarak belirlenmiştir. Söz konusu Kararnamenin 1 inci maddesindeki listede yer alan bazı malların tesliminde uygulanacak ÖTV tutarlarının tecil edilecek kısmını belirleyen oranlar ise 14/9/2011 tarih ve 28054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 12/9/2011 tarihli ve 2011/2198 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 2 nci maddesi ile yapılan değişiklikle yeniden belirlenmiştir. Bu durumda ÖTV Kanunu'nun 8/1 inci maddesi çerçevesinde uygulanacak tahsil ve tecil edilecek ÖTV tutarlarının söz konusu Kararnameler çerçevesinde uygulanması gerektiği tabiidir.

            Ayrıca söz konusu Tebliğin (9.1/b) bölümünde belirtildiği üzere, son iki takvim yılında düzenlenen vergi inceleme veya YMM üretim raporlarında tecil-terkin uygulaması kapsamında bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak kullanıldığı belirtilen mal miktarları esas alınmak suretiyle tespit edilecek azami miktar ile sınırlı olmak üzere, Tebliğde belirlendiği şekilde hesaplanan teminat tutarının % 5' i kadar teminat verilmek suretiyle tecil işlemi yaptırılabilecektir. Bahsi geçen "son iki takvim yılı" ifadesi ile son iki takvim yılından herhangi birisinde düzenlenerek ibraz edilmiş vergi inceleme veya YMM üretim raporu kastedilmektedir.

            Bu açıklamalar uyarınca indirimli teminattan yararlanacak imalatçılara bağlı bulundukları vergi daireleri tarafından söz konusu Tebliğ ekinde (EK:22) olarak yer alan "Tecil-Terkin Kapsamında %5 Oranındaki İndirimli Teminattan Yararlananlara İlişkin Bilgi Formu" verilecektir.

            Diğer taraftan 30/11/2002 tarihli ve 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 4 üncü maddesinde, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların, aynı cetveldeki malların imalinde kullanılmak üzere tesliminde, imal edilen ürünün tabi olduğu ÖTV tutarının uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 11 inci bölümüne 3 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (5, 12, 14 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik) düzenlemelerle açıklanmıştır.

            Söz konusu düzenlemelere göre, imalatçıların (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları aynı cetvelde yer alan malların imalinde kullanılmak üzere doğrudan ithal edebilmeleri için sanayi sicil belgesine sahip olmaları,"(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelinde Yer Alan Malların İthalinde Gümrük İdaresine Verilecek Talep ve Taahhütname" (EK:14)' ü, ithal edilen malalrın yürürlükte olan ÖTV tutarı kadar banka teminat mektubu veya nakit teminatla birlikte gümrük idaresine vermeleri, ithal ettikleri malları tebliğle belirlenmiş süre dâhilinde üretimde kullanmaları ve bu kullanımlarını da yine tebliğle belirlenmiş süre içinde vergi dairesine verilecek olan usulüne uygun düzenlenmiş YMM üretim tasdik raporuyla ibraz etmeleri gerekmektedir.

            Vergi dairesince söz konusu üretim tasdik raporunun ibrazı ve üretilen mala ilişkin ÖTV' nin ödenmiş olması üzerine "İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV' ye Ait Bilgi Formu" (EK:12) düzenlenerek gümrük idaresine gönderilecek ve gümrükte alınan teminat çözülecektir.

            Ayrıca 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (11./b) bölümünde belirtildiği üzere, son iki takvim yılında düzenlenen vergi inceleme veya YMM üretim raporlarında söz konusu uygulama kapsamında bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak kullanıldığı belirtilen mal miktarları esas alınmak suretiyle tespit edilecek azami miktar ile sınırlı olmak üzere, Tebliğde belirlendiği şekilde hesaplanan teminat tutarının %5' i kadar teminat verilmek suretiyle bu uygulama uyarınca mal teslimi yapılabilecektir. Bahsi geçen "son iki takvim yılı" ifadesi ile son iki takvim yılından herhangi birisinde düzenlenerek ibraz edilmiş vergi inceleme veya YMM üretim raporu kastedilmektedir.

            Bu açıklamalar uyarınca indirimli teminattan yararlanacak imalatçılara bağlı bulundukları vergi daireleri tarafından söz konusu Tebliğ ekinde (EK:23) olarak yer alan "2002/4930 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü Maddesi Kapsamında %5 Oranındaki İndirimli Teminattan Yararlananlara İlişkin Bilgi Formu" verilecektir.

            Diğer yandan 5/1/2012 tarihinde yayımlanan 16 Sıra No.lu ÖTV Sirküleri ile; ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi ile 2002/4930 sayılı Kararnamenin 4 üncü maddesi kapsamında imal edilen malların G.T.İ.P. numaraları tespitlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgili birimlerine yaptırılarak, bu birimlerden alınan yazıların Gelir İdaresi Başkanlığınca istenecek bilgiler kapsamında düzenlenmesi gereken YMM üretim tasdik raporlarına tevsik edici belge olarak eklenmesi uygun görülmüş olup, bahse konu G.T.İ.P. numaraları tespitlerine ilişkin yazıları içermeyen raporların işleme konulmayacağı duyurulmuştur.

            Yukarıda yer alan mevzuat düzenlemelerinden de anlaşılacağı üzere, ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların söz konusu liste dışında kalan malların üretiminde kullanılmasına ilişkin bir düzenlemedir. 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesi uygulaması ise Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların yine aynı cetvelde yer alan malların imalinde kullanılmasına ilişkin bir düzenlemedir. Tecil-terkin uygulaması veya 2002/4930 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesi uygulaması seçimlik bir hak olup, bu haklardan yararlanmak isteyenlerin ÖTV mevzuatında bu uygulamalarla ilgili belirlenmiş olan usul ve esaslara uymaları gerekmektedir.