Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sol alt ekstremitede engeli bulunanlara otomatik vitesli araç alımında ÖTV Kanununun 7/2. maddesindeki istisnanın uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Kasım 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

37009108-135[7 Md.-2012-1660]-93

10/11/2012

Konu

:

Sol alt ekstremitede engeli bulunanlara otomatik vitesli araç alımında ÖTV Kanununun 7/2. maddesindeki istisnanın uygulanıp uygulanmayacağı hk.

 

 

         

 

         İlgide kayıtlı özelge talep formunda, % 40 oranında özürlü raporunuzun bulunduğu ve otomatik vitesli araç satın almak istediğiniz belirtilerek, Özel Tüketim Vergisi Kanunundaki malul ve engellilere ilişkin istisna hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağınıza dair görüş talep edilmektedir.

         4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7. maddesinin (2) numaralı bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri  %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

         Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.2.) bölümünde açıklandığı gibi, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90'ın altında olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnasından faydalanılabilmesi için,  alıcının maluliyetine veya sakatlığına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olma ve araçta sakatlığa uygun özel tertibat yaptırma şartları aranılmaktadır.

        Ayrıca, 30.4.2010 tarihli ve ÖTV-2/2010-3 sayılı 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinin "Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı" başlıklı (3/b) bölümünde, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılmasının gerektiği, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olmasının da yasal bir zorunluluk olduğu belirtilmiştir.

        Öte yandan hareket ettirici özel bir tertibat yapılmaksızın sadece otomatik vitesli olan araçların ilk iktisabında, esas itibaruyla, söz konusu istisnanın uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Ancak 30/4/2010 tarihli ve ÖTV-2/2010-3 sayılı 12 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerinde, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, sol ayakla kullanılan debriyaj pedalı bulunmayan otomatik vitesli araçları başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın bu istisnadan yararlanarak iktisap etmelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

         Buna göre, özelge talep formu ekinde yer alan ... Hastanesi tarafından düzenlenmiş ... .2012 tarih ve ... sayılı Sağlık Kurulu Raporu örneğinin tetkikinden solda düşük ayak teşhisi konulduğu anlaşılmış olup, otomatik vitesli bir aracı herhangi bir özel tertibat yapılmadan iktisap etmeniz durumunda Kanunun 7. maddesinin (2) numaralı bendindeki istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.