Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yarı Römork üzerine yapılan tır tankı tadilatında ek ÖTV tarhiyatı hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Kasım 2012

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

35672403-010.01[ÖTV Md.1-2012/5]-126

27/11/2012

Konu

:

Yarı Römork üzerine yapılan tır tankı tadilatında ek ÖTV tarhiyatı hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, satın almış olduğunuz yarı römorkun üzerine yapılan tır tankı tadilatının ÖTV beyan ve ödenmesini gerektirip gerektirmediği konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'nin konusuna alınmış olup, Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap deyimi; (II) sayılı listedeki taşıtlardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

            ÖTV kapsamına giren mallar Kanuna ekli listelerde G.T.İ.P. numaraları itibarıyla belirlenmiş olup, aynı Kanunun 1/2. maddesinde, listelerdeki malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

            Buna göre, Özel Tüketim Vergisine tabi (II) sayılı listede sayılan mallar arasında yarı römorklar sayılmadığından, yarı römork üzerine monte edilmiş tır tankı  tadilatı da verginin konusuna girmemekte, dolayısıyla ÖTV'ye tabi bulunmamaktadır.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.