Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV kapsamı dışındaki bir malın ÖTV kapsamına giren bir malın G.T.İ.P. numarası ile ihraç edilmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
10 Aralık 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-3163

10/12/2012

Konu

:

ÖTV kapsamı dışındaki bir malın ÖTV kapsamına giren bir malın G.T.İ.P. numarası ile ihraç edilmesi hakkında

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, firmanızca imal edilen 3303.00.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı "eau de cologne (kolonya)" ürününün yurtiçi tesliminde Özel Tüketim Vergisi hesaplanmadığı, ancak aynı ürünün ihracında yurtdışı müşterilerin talebi doğrultusunda ÖTV'ye tabi 3303.00.90.00.19 GTİP no.lu "eau de toilette" olarak beyan edildiği belirtilerek, yapılacak işlem hususunda görüş talep edilmektedir.

           4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendiyle, Kanuna ekli (IV) sayılı liste kapsamında yer alan malların ithalatı veya imal edenler tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Ayrıca, aynı maddenin 2 numaralı fıkrasına göre, Kanuna ekli listelerde yer alan mallar, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallardır.

           Kanuna ekli (IV) sayılı listede 3303.00 tarife pozisyonunda parfümler ve tuvalet suları yer almaktadır. Bu tarife pozisyonunda bulunan 3303.00.90.00.11 kolonyalar ise parantez içi hükümle kapsam dışında bırakılmıştır.

           Öte yandan, Kanunun 5 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasında, bu Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimlerinin, teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi'nden çıkmış olması şartıyla ÖTV'den istisna olduğu hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, Kanunun 15 inci maddesinin 1 numaralı fıkrası uyarınca, mükellefler ÖTV'yi satış belgelerinde ayrıca göstermeye mecbur olup, vergiye tabi bir işlem söz konusu olmadığı veya bu Kanun kapsamına giren vergiyi fatura veya benzeri belgelerde göstermeye hakkı bulunmadığı halde, düzenlediği bu tür belgelerde bu vergiyi gösterenler söz konusu vergiyi beyan edip ödemekle yükümlüdür.

            Buna göre, ÖTV Kanununa ekli listeler kapsamında olan malların ihracat teslimleri, Kanunun 5/1 ve ilgili mevzuatta belirlenen şartlar dahilinde ÖTV'den istisnadır. Aynı şekilde, firmanızca imal edilerek ihracatı yapılan 3303.00.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı "eau de cologne" ile ilgili ihracat faturası ve gümrük beyannamesinde ihracatı yapılan ürünün 3303.00.90.00.19 GTİP no.lu "eau de toilette" olarak belirtilmesi işlemin ÖTV'den müstesna olarak gerçekleştirilmesine engel teşkil etmeyecektir.

            Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesi uyarınca, ihracatı yapılan ürünün "eau de cologne" olmakla birlikte, ihracat faturasında 3303.00.90.00.19 G.T.İ.P. numaralı "eau de toilette" olarak gösterilmesi nedeniyle, bu faturanın muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olarak değerlendirileceği ve bahse konu madde çerçevesinde cezai işlem tesis edileceği tabiidir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.