Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bayiler tarafından yapılan araç satışlarında ÖTV'nin ne zaman ödeneceği hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Aralık 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

71387770-135[14-2012/44]-36

26/12/2012

Konu

:

Bayiler tarafından yapılan araç satışlarında ÖTV'nin ne zaman ödeneceği

 

         

 

            İlgi sayılı özelge talep dilekçenizle, firmanızca kayıt ve tescile tabi araçların satışına ilişkin düzenlenen faturada gösterilen ÖTV'nin ne zaman ödeneceği  hususunda, Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı ÖTV'ye tabi tutulmuştur. İlk iktisap ifadesi Kanunun 2/1-b maddesinde; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Kanunun 4/1-b maddesinde verginin mükellefi, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olarak belirlenmiştir.

            Aynı Kanunun 3'üncü maddesinin (a) bendinde vergiyi doğuran olayın, malın teslimi veya ilk iktisabı ile meydana geldiği, Kanunun 14/2. maddesinde ise bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallara ait özel tüketim vergisi beyannamesinin, ilk iktisap ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce bu işlemlerin yapıldığı yer vergi dairesine verileceği ve ÖTV'nin de aynı günde ödeneceği belirtilmiştir.

            Öte yandan konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nin (12.2.1.) bölümünde yapılan açıklamalara göre, (II)sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında düzenlenecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesi, ilk iktisaptan önce, bu işlemlerin yapıldığı yerde tek vergi dairesi varsa bu vergi dairesine, birden fazla vergi dairesi varsa motorlu taşıtlar vergisi ile görevli vergi dairesine verileceği, 1/11/2011 tarih ve 28102 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 22 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin "Taşıtlara Ait (2A) Numaralı ÖTV Beyannamesinin Elektronik Ortamda Verilmesi" başlıklı (A) bölümünde ise, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabına ilişkin (2A) numaralı ÖTV beyannamesinin 1/12/2011 tarihinden itibaren elektronik ortamda düzenlenerek vergi dairelerine gönderileceği belirtilmiştir.

            Bu çerçevede, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi araçların satışında vergiyi doğuran olay olan ilk iktisap, daha önce ilk iktisabın gerçekleştiğini ortaya koyan başka bir tespit yoksa satış işlemine ilişkin faturanın düzenlenmesi ile birlikte gerçekleşmektedir.

            Bu durumda ilk iktisap kapsamında satışı yapılan bir aracın kayıt ve tescili beklenilmeksizin, satışa ilişkin faturanın düzenlenmesinden önce işleme ait (2A) Numaralı ÖTV Beyannamesinin mükellef tarafından elektronik ortamda gönderilmesi ve tahakkuk eden ÖTV' nin aynı gün içinde ödenmesi gerekmektedir.

            Öte yandan, beyana dayalı bir vergi olan ÖTV uygulamasında vergiyi doğuran olayın gerçekleşmesinden  önce ÖTV beyan edilmemiş veya eksik ya da fazla beyan edilmiş olması hallerinde 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan hükümlerin ÖTV için de geçerli olacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesi  rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.