Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İl Jandarma Komutanlığına bağlı Askeri Gazino Müdürlüğünün yemekhanesinde kullanılmak üzere LPG Propan gaz(sanayi tüpü) alımında Özel Tüketim Vergisi İstisnasından yararlanılıp yararlanılamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
28 Aralık 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

... VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

26468226-135[621-14-2012]-138

28/12/2012

Konu

:

İl Jandarma Komutanlığına bağlı Askeri Gazino Müdürlüğünün yemekhanesinde kullanılmak üzere LPG Propan gaz(sanayi tüpü) alımında Özel Tüketim Vergisi İstisnasından yararlanılıp yararlanılamayacağı hus

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı, 211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu hükümleri uyarınca askeri bina olup askeri mahal vasıf ve mahiyetine haiz olduğu anlaşılan Askeri Gazinonun yemekhanesinde kullanılmak üzere LPG Propan Gaz (sanayi tipi) alımında Özel Tüketim Vergisi istisnasından yararlanıp yararlanılamayacağı hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktdır.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı ÖTV Kanunu'nun 1 inci maddesiyle bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı, bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş ve Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hüküm altına alınmıştır. Kanunun 4 üncü maddesinde ise (I) sayılı listedeki mallar için ÖTV' nin mükellefinin, bu malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu hükme bağlanmıştır.

            Diğer taraftan Kanunun 7/1-a maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan malların Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatının ihtiyacı için bu kuruluşlara veya bunların gerek göstermeleri üzerine ve işlemlerin bu kuruluşlar adına yapılması koşuluyla akaryakıt ikmalini yapanlara tesliminin ÖTV'den istisna olduğu belirtilmiştir.

            Yukarıda belirtilen hükümler uyarınca, ÖTV Kanununun 7/1-a maddesinde düzenlenen askeri amaçlı istisna sadece ÖTV mükellefleri ile akaryakıt dağıtım ve pazarlama kuruluşlarının teslimlerinde uygulanabilecektir. Bundan sonraki safhada akaryakıt istasyonlarının ve bayilerin ÖTV istisnası uygulaması mümkün bulunmamaktadır.

            Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 1 Seri No'lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.1.1.) bölümünde, Kanunun 7/1-a maddesi uyarınca ÖTV mükellefleri ile akaryakıt dağıtım ve pazarlama kuruluşları, anılan kurumların istisna kapsamında satın almak istedikleri malların cinsi ve miktarının belirtildiği yazısı üzerine bu kurumlara veya bunların akaryakıt ikmalini yapan kuruluşlara yapacağı teslimlerde ÖTV hesaplamayacakları belirtilmiştir. Akaryakıt dağıtım ve pazarlama kuruluşlarının rafineriden aldığı malları istisnadan yararlanan kuruma tesliminde ise teslim tarihinde geçerli olan ÖTV tutarı teslim bedeline dahil edilmeyecek, akaryakıt dağıtım ve pazarlama kuruluşlarının bu suretle yaptığı teslimlere ilişkin tahsil etmediği ÖTV tutarı, rafinerilerden aldığı mallar için hesaplanacak ÖTV tutarından mahsup edilecektir. Mahsup için istisnadan yararlanan kurumun verdiği yazının, aslının aynı olduğu akaryakıt dağıtım ve pazarlama kuruluşunca kaşe tatbik edilip imzalanmak suretiyle onaylanmış fotokopilerinin rafineriye verilmesi şarttır. ÖTV mükellefleri bu kapsamda istisna uyguladıkları dönem beyannamesine, yukarıda bahsi geçen yazıların fotokopileri ile söz konusu teslimlere ait faturalardaki bilgileri gösteren ve işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanan listeye ekleyeceklerdir.

            Yukarıda yer alan mevzuat düzenlemeleri uyarınca söz konusu istisna, ÖTV mükellefi olan LPG dağıtım ve pazarlama kuruluşları ile rafinericilerin ilk tesliminde uygulanacağından, Komutanlığınıza bağlı Askeri Gazino yemekhanesinde kullanılmak üzere bu mükelleflerden LPG Propan Gazı (sanayi tüpü) alımlarınızda ÖTV istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır. Ancak bundan sonraki aşamalarda yani bayiler veya istasyonlardan alacağınız LPG Propan Gazı (sanayi tüpü) için istisnadan yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.