Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgede aerosol üretimi için istisna belgesi verilip verilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV.7-654

02/05/2013

Konu

:

Serbest bölgede aerosol üretimi için istisna belgesi verilip verilmeyeceği.

 

         

       İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; ÖTV mevzuatı açısından serbest bölgelerin Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kabul edilmesi nedeniyle 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği uyarınca aerosol üretmek üzere kullanılan L.P.G.'yi satın almak isteyen firmanız adına "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi" düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş, 2/3-a maddesinde ise vergiye tabi malların, vergiye tabi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayılacağı belirtilmiştir.

            Ayrıca Kanunun 3/a maddesinde malın teslimi veya ilk iktisabı hallerinde vergiyi doğuran olayın; malın teslimi veya ilk iktisabında meydana geldiği, 4/a maddesinde ise bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerin ÖTV mükellefi oldukları hükme bağlanmıştır.

            Diğer taraftan, ÖTV Kanununun 5 inci maddesinde ihracat istisnası hükümleri düzenlenmiş olup, yurt dışındaki müşterilere teslim edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkan mallar ÖTV' den istisna edilmiştir. Buna göre, serbest bölgelere yapılan teslimlerin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilebilmesinin şartlarından biri teslimin yurt dışındaki müşteriye yapılmasıdır. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir işletmenin, yurt dışında faaliyet gösteren şubelerini ifade etmektedir.

            Bu itibarla, serbest bölgelerde faaliyet gösteren müşteriler yurt dışındaki müşteri kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, bu bölgelere yapılan mal teslimlerinin ÖTV Kanununun 5 inci maddesi kapsamında ihracat istisnası olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta ve söz konusu teslimlerde ÖTV uygulanması gerekmektedir. Konuya ilişkin usul ve esaslar ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (5.1.2.) bölümünde yer almaktadır.

            Öte yandan, ÖTV Kanununun 12/2-a maddesinde Bakanlar Kurulu, topluca veya ayrı ayrı olmak üzere, (I) sayılı listedeki mallar için uygulanan maktu vergi tutarlarını, her bir mal itibarıyla en yüksek vergi tutarının yarısına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde mal cinsleri, özellikleri, kullanım yerleri veya ithalatın şekline göre farklı tutarlar tespit etmeye yetkili kılınmıştır.

            Bu maddenin verdiği yetkiye istinaden 27/2/2010 tarihli ve 27506 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5/2/2010 tarihli ve 2010/135 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesi ile ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan 2711.19.00.00.11 G.T.İ.P. numaralı "Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (L.P.G.) Diğerleri"nin, aerosol üretiminde kullanılmak üzere tesliminde ÖTV tutarı sıfır olarak belirlenmiştir.

            Konu ile ilgili olarak 6/3/2010 tarihli ve 27513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde üreticiler tarafından "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi"ne istinaden Kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılacak L.P.G.'nin yurtiçinden satın alınmasına veya ithal edilmesine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

            Söz konusu Tebliğin "Tanımlar" başlıklı 1 inci bölümünde, bu Tebliğin uygulamasında; üreticinin, aerosol üretmek üzere "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi"ni haiz gerçek veya tüzel kişileri, L.P.G. Satın Alma İzin Belgesinin ise  kararname kapsamında yalnızca aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş L.P.G. satın alacak veya ithal edecek olan üreticilere Gelir İdaresi Başkanlığının yetkili birimi tarafından verilen, her takvim yılı için düzenlenen ve bir örneği bu Tebliğin ekinde (EK:1) olarak yer alan izin belgesini ifade ettiği belirtilmiştir.

            Tebliğin "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi Verilmesi" başlıklı 2 nci bölümünde ise bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren kararname kapsamında aerosol üretiminde kullanılmaya uygun standardize edilmiş L.P.G.'yi, yalnızca "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi"ni haiz üreticilerin satın alabileceği veya ithal edebilecekleri, "Üreticilerin L.P.G. İthali ve Kullanımı" başlıklı 5 inci bölümünde dahilde işleme izin belgesi sahibi aerosol üreticilerinin, Kararname kapsamında üretimde kullanmak üzere L.P.G. ithal edebilmek için bu Tebliğin ekinde (EK:1) olarak yer alan "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi"nin bir örneğini ithalatın gerçekleştirileceği gümrük idaresine verecekleri ifade edilmiştir.

            Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, serbest bölgede aerosol üretimi faaliyetinde bulunacak firmanız adına18 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde belirlenen şartlara haiz olmanız kaydıyla ilgili vergi dairesince "L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi"nin düzenlenmesi mümkündür.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.