Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
(I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan malın GTİP numarasının değişmesinin vergilendirmeyi etkileyip etkilemeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 8-1105

25/07/2013

Konu

:

(I) sayılı listenin B cetvelinde yer alan malın GTİP numarasının değişmesinin vergilendirmeyi etkileyip etkilemeyeceği.

 

         

 

            İlgi kayıtlı talep formunda, firmanızın ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi kapsamında ithal ettiği 2710.11.21.00.00 G.T.İ.P. numaralı white spirit isimli malın 01.01.2012 tarihinden itibaren 2710.12.21.00.00 G.T.İ.P. numarasına taşınması nedeniyle ÖTV uygulamasına etki edip etmeyeceği ile (EK:21) "Bildirim Formu" nda yeni G.T.İ.P. numarasının sisteme girişinin yapılamadığı ayrıca 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile 16 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerine göre YMM üretim tasdik raporuna; üretilen mallara ait G.T.İ.P. numaraları ile ilgili tevsik edici belge olarak gümrük müdürlüğünden alınan belgelerin rapora eklenmesi gerektiği belirtildiğinden konu ile ilgili olarak yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığıının 2012/8 sayılı Genelgesinin son bölümünde yapılan  açıklamalara göre işlem tesis edilip edilmeyeceği konusunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1/2 nci maddesinde,  Kanuna ekli listelerde yer alan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişiklikler Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmediği ve Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

            Bu hüküm çerçevesinde, ÖTV Kanununda herhangi bir değişiklik yapılmadığı sürece ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan bir malın G.T.İ.P. numarasının veya tanımının değiştirilmek ya da ortadan kaldırılmak suretiyle başka bir G.T.İ.P. numarasına taşınması veya bu mal için yeni G.T.İ.P.  numarası/numaraları ihdas edilmesi halinde; ÖTV Kanunu, bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ve ÖTV Genel Tebliğleri açısından uygulamada herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

            Bu bağlamda, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde 2710.11.21.00.00 G.T.İ.P. numarasında yer alan white spiritin G.T.İ.P. numarasının, 1/1/2012 tarihinden geçerli olmak üzere yayımlanan 2011/2571 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla  Türk Gümrük Tarife Cetvelinden kaldırılması suretiyle çeşitlerine göre yeni ihdas edilen 2710.12.21.00.00 G.T.İ.P. numarasına taşınması, bu G.T.İ.P. numarasında yer alan white spiritin vergilendirilmesini etkilemeyecek ve söz konusu mal için ÖTV uygulamaları açısından herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

            Diğer taraftan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün 28/3/2012 tarih ve 2012/8 sayılı Genelgesi ile 16 Sıra No.lu ÖTV Sirküleri kapsamında G.T.İ.P. tespitinin gümrük idarelerince yapılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Söz konusu Genelge uyarınca, anılan sirküler kapsamında üretime konu malların ihraç edilmiş olması halinde, ilgili ihracat beyannamesinde idarece onaylanan bir G.T.İ.P. bulunduğundan yeniden G.T.İ.P. tespiti talebinde bulunulmasına gerek olmadığı ifade edilmiştir.

              Buna göre üretilen mala ait G.T.İ.P. numarası ile ilgili tevsik edici belge olarak ilgili ihracat beyannamesinin YMM üretim tasdik raporuna  eklenmiş olması halinde söz konusu raporda  ayrıca Gümrükler Genel Müdürlüğünün ilgili biriminden G.T.İ.P. tespitine ilişkin bir yazının aranılmasına gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.