Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinden doğan ÖTV borcunun 6111 sayılı Kanun uyarınca taksitlendirilmesi halinde söz konusu madde uyarınca gümrük idaresine verilen teminatın çözülüp çözülemeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
25 Temmuz 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

93767041-135[8/1-2012/4]-137

25/07/2013

Konu

:

ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinden doğan ÖTV borcunun 6111 sayılı Kanun uyarınca taksitlendirilmesi halinde söz konusu madde uyarınca gümrük idaresine verilen teminatın çözülüp çözülemeyeceği hakkında

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile, ÖTV borçlarınızı 6111 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirildiği, ÖTV borçlarınızın olduğu dönemlere ilişkin vergi dairesine verilmesi gereken YMM Üretim Tasdik Raporlarının tamamının vergi dairesine ibraz edildiği, söz konusu raporların kapsadığı dönemlere ilişkin olarak Gümrük Müdürlüğü'ne verilen teminatlarınızın çözülmesi için ÖTV borçlarınızın 6111 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirildiğinden tamamının ödenmediği gerekçesiyle vergi dairesince Ek-12 formunun düzenlenmediği belirtilerek, uygulamanın nasıl yürütüleceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş, 3 üncü maddesinde ise (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olayın, yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana geleceği hükme bağlanmıştır.

             Diğer taraftan ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi ile bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının, teminat alınmak suretiyle tecil olunacağı, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren on iki ay içinde (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edileceği bu hükümlere uyulmaması halinde, bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.

             Tecil-terkin uygulamasının usul ve esasları 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde açıklanmıştır.

         ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması seçimlik bir hak olup, bu uygulamalardan yararlanmak isteyenlerin ÖTV mevzuatında konuyla ilgili olarak yukarıda belirtilen usul ve esaslara uyma zorunlulukları bulunmaktadır.

            Ayrıca Kanunun 16/4 üncü maddesi hükmünce, (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınmaktadır. Teminatın alımı ve çözümüne ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar bu maddenin verdiği yetkiye istinaden genel olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.3.) ve bu Tebliğe 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen (16.4.) bölümünde yer almaktadır.

             Diğer yandan, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 1 inci maddesi ile mükelleflere Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları kapsamında ÖTV borçlarını da bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla yapılandırılarak ödeme imkânı getirilmiştir.

          Söz konusu Kanunun 20/3 üncü maddesinde "Bu Kanuna göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak, tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılır ve buna isabet eden teminatlar iade edilir." hükmü yer almaktadır.

            Ancak 2011/1 Seri No.lu 6111 Sayılı Kanun İç Genelgesinin "2-Başvuruda Bulunan Mükelleflere İlişkin Haciz İşlemleri" başlıklı bölümünde; "6111 Sayılı Kanuna göre borçlarını ödemek üzere başvuruda bulunan mükelleflerin borçları, Kanun ile ödeme planına bağlandığından, haklarında bu borçlar nedeniyle cebren tahsil işlemleri yapılmayacak, Kanunun yayımlandığı 25/2/2011 tarihinden önce uygulanmış hacizler ve bu hacizlere dayanılarak başlatılan satış işlemleri durdurulacaktır. Bununla birlikte daha önce tatbik edilen hacizlerin kaldırılmasını isteyen mükelleflerin talepleri ise borcu karşılayacak tutarda teminat gösterilmesi suretiyle yerine getirilebilecektir. Aynı uygulamanın istihkak ve alacak hacizleri için de yapılabileceği tabiidir.

            Diğer taraftan, borçları anılan Kanun gereğince taksitlendirilen mükelleflerin, Kanun hükümlerini ihlal etmeleri halinde ise durdurulan cebren tahsil işlemlerinin yeniden başlatılacağı tabiidir." açıklamasına yer verilmiştir.

           Söz konusu madde hükmü ve iç genelgede yapılan açıklamalar çerçevesinde, ithal edilen ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların tesliminden doğan ÖTV borçlarının 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılmış olması durumunda, bahsi geçen malların ithalatı sırasında ilgili gümrük idaresine nakit Türk Lirası veya banka teminat mektubu olarak verilen teminatların 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan vergi borçlarına mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

           Dolayısıyla ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalatı sırasında ilgili gümrük idaresine nakit Türk Lirası veya banka teminat mektubu olarak verilen teminatların çözümüne ilişkin işlemlerin, 6111 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ÖTV borcunun tamamının ödeme planı dahilinde bu Kanunda öngörülen sürelerde ödenmedikçe yapılması söz konusu olmayacaktır.

         Bu itibarla firmanız tarafından ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi kapsamında (I) sayılı listede yer alan malların tesliminden veya üretimde kullanılmasından doğmuş ve 6111 sayılı yasa kapsamında yapılandırılmış ÖTV borçlarınızın tamamı bu Kanunda öngörülen sürelerde ödenmedikçe, bu malların ithalatı sırasında ilgili gümrük müdürlüklerine vermiş olduğunuz teminatların çözümü için ilgili vergi dairesince (EK:12) Bilgi Formunun düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

         Bilgi edinilmesi rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.