Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmalatçıdan alınan tırnak cilasının üzerinde kendi firma isminin bulunması halinde ÖTV mükellefiyetinin olup olmayacağı. PDF Yazdır e-Posta
13 Ağustos 2013

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-135-1240

13/08/2013

Konu

:

İmalatçıdan alınan tırnak cilasının üzerinde kendi firma isminin bulunması halinde ÖTV mükellefiyetinin olup olmayacağı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizin ürün imalatı yapmadığı ve sanayi sicil belgesi bulunmadığı, yurtdışından tırnak cilası (oje) şişesi ithal ettiği, bu şişeyi tırnak cilası imalatçısı olan ÖTV mükellefi bir firmaya verdiği, firmadan da malzeme ve işçilik faturası karşılığında tırnak cilası satın aldığı belirtilerek, satın alınan bu ürünün üzerinde kendi firmanız imalatçı olarak belirtildiğinden ÖTV mükellefi olup olmayacağınız ve ÖTV mükellefi olmanız halinde ödediğiniz ÖTV"yi indirim konusu yapıp yapamayacağınız sorulmaktadır.

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-c maddesinde; (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 4/1-a maddesinde ise;  Kanuna ekli (IV) sayılı listelerdeki mallar için, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ÖTV mükellefi olarak belirlenmiştir.

            Buna göre, Kanuna ekli (IV) sayılı listelerdeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğundan, ÖTV'ye tabi tırnak cilasını imal eden firmanın söz konusu malı firmanıza teslim aşamasında ÖTV doğmuş olup, ürünün üzerinde  imalatçı olarak Firmanızın ismi belirtilmiş olsa bile Özel Tüketim Vergisi mükellefiyetiniz bulunmamaktadır.

            Diğer taraftan, Firmanız Özel Tüketim Vergisi mükellefi olmayacağından, Firmanızca satışı gerçekleştirilen ürün için ödenen ÖTV"nin de indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

               Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.