Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kıdem Tazminatı Ne Zaman Gider Yazılabilir? PDF Yazdır e-Posta
05 Ekim 2015

Image

Gelir Vergisi Kanunu’nda (dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanunu’nda) kıdem tazminatına  ilişkin özel bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak kıdem tazminatının Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesi hükümlerine uygun olarak indirim konusu yapılabilmesi için personelin, İş Kanunu’na göre kıdem tazminatına  hak kazanması ve hak edilen kıdem tazminatının da personele fiilen ödenmiş olması gerekmektedir. Burada esas olan kanun hükmüne göre tahakkuk etmiş olsa bile ödenmemiş kıdem tazminatının gider yazılmasının mümkün olmadığıdır. Bu nedenle kıdem tazminatının gider olarak muhasebeleştirilmesinde  dikkate alınması gereken esas konu mutlaka ödemenin personele yapılmış olması kuralıdır. Ödemenin çek veya senetle yapılmış olmasının da bir anlam ve önemi bulunmamaktadır. Kanun hükmüne göre fiilen ödemenin yapıldığı dönemde kıdem tazminatı gider olarak muhasebeleştirilebilir. 

Ancak kıdem tazminatı gelir vergisinden istisna olup istisnayı aşan kısmının Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. maddesi gereğince ücret olarak değerlendirilip gelir vergisi tevkifatına tabii tutulması gerekmektedir.

Yapılacak kıdem tazminatı dolayısıyla yapılan vergi tevkifatlarının Gelir Vergisi Kanunu’nun 98. maddesine istinaden ödemenin yapıldığı ayı takip eden ertesi ayın 23. günü akşamına kadar muhtasar beyanname ile beyan edilmesi gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise, kıdem tazminatının ödendiğinde gider yazılması, vergi tevkifatının ödendiği ayı izleyen ayda beyan edilmesi gerekirken, kıdem tazminatına ilişkin damga vergisinin ise ödemeye bağlı olmaksızın ilgili kağıtlarının düzenlediği ayı takip eden ay içinde beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Yani damga vergisi açısından fiilen ödemenin hiçbir anlamı bulunmamakta, ilgili kağıtların düzenlenmesi yeterli olmaktadır. Yılmaz SEZER Yaklaşım / Ekim 2015 / Sayı: 274

 


 

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.