Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
GSS prim borçlusu 31.12.2015' e kadar hastaneye gidebilecek (!) PDF Yazdır e-Posta
02 Ekim 2015

Image

MUAYENE SERBEST!

Sağlık Bakanı Faruk Çelik dün yapmış olduğu açıklamada bu konuda 2015/8106 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31.12.2015 tarihine kadar GSS borcu olanların da kamuya ait sağlık kurumlarından yararlanmaya devam edebileceklerini açıkladı.

Getirilen çözüm hem geçici hem de asıl sorunu çözmüyor. Yani seçime kadar sorun çıkmasın üzerine kurgulu bir çözüm öngörülmüş oluyor.

Örneğin; 6552 sayılı Kanun’la Bağ-Kur prim borcu yapılandırma peşin ve ilk taksit ödemelerinin son ödeme gününden birkaç gün sonra Şubat 2015 ayı başında Başbakan Davutoğlu ödenmemiş Bağ-Kur prim borçlarını sileceklerini duyurmuştu. Dediği gibi de 7 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde çıkan 6645 sayılı son Torba Kanun’la 30 Nisan 2015 öncesine ve bir yıldan fazla süreye ait olup ödenmemiş durumdaki tüm Bağ-Kur prim borçları silinmişti.

Bu borç silme kanununun GSS'ye bakan bir yönü de var aslında. Zira Bağ-Kur borcu silinince sosyal güvence bakımından boşlukta kalan vatandaşlar için normalde 01.01.2012 - 30.04.2015 arasındaki süreler için GSS prim borcu çıkması gerekiyordu. Buna engel olmak amacıyla bahse konu düzenlemeye konulan "Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında 01/01/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmaz" hükmüyle Bağ-Kur borcu silinenlerin aynı süre için doğacak GSS prim borçları da doğmadan silinmiş oluyordu. 

2 KASIM SON GÜN

Evet, gelir testi için 30 Eylül 2015 son gündü. Gelir testi sonucu revize zorunlu GSS prim borçlarının peşin veya taksitle ödenebilmesi için son başvuru tarihi de en geç 02.11.2015. Yani borç yapılandırması için son gün seçimlerden bir gün sonra olarak gözükse de gelir testi yaptırmayınca yapılandırmadan da yararlanamamış olacaksınız. Tabii bu defa her şey için geç değil. GSS borcu ayağa dolanmayacağına göre bence bu saçma ve haksız borcu ödemeye gerek de bulunmuyor. GSS borç yapılandırması başlayalı bir yıl oldu. GSS uygulamasında da ödeyenler kaybetti ve kaybedecek gibi gözüküyor.

Aslına bakarsanız çıkarılan bireysel borçlar işsiz gençler için de onların kıt kanaat geçinen aileleri için de çok önemli. Bugüne kadar vatandaşa 2012-2015 yılları arası için çıkarılan üç yıllık toplam GSS borcunun 9 milyar lira seviyesinde olduğuna ve kamudaki kiralık araç kullanım maliyeti olan 3 milyar 300 milyon lira ile kıyaslandığında başa baş geliyor.

AF ÇIKARILMALI

Araç maliyeti bizzat dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in tabiriyle "çerez parası" olarak telakki edilip küçümsendiğine göre bu borcun da affedilmesini beklemek hele ki haksızca çıkartılmışsa gayet normal ve yerinde karşılanmalı. Ama İktidarın 1 Kasım seçimlerine rağmen sunabildiği esneklik bu kadar. Yani GSS borçlusu olanların GSS kapsamında tedavisinin yapılmasına izin vermek yönünde. Bu da demek oluyor ki seçimde tek parti iktidarı çıkarsa daha fazlası beklenmemeli. Ali Tezel

http://www.millet.com.tr/gss-prim-borclusu-artik-hastaneye-gidebilecek--yazisi-1274822

Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti /Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.