Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyelere Yapılacak Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı Kapsamında Yapılan Sözleşme Gereğince Kontrol Teşkilatının Hizmetine Tahsis Edilecek Araçlar İçin MTV, KDV, ÖTV Uygulanıp Uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84974990-130[17-2013/36]-539

30/05/2014

Konu

:

Belediyelere Yapılacak Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı Kapsamında Yapılan Sözleşme Gereğince Kontrol Teşkilatının Hizmetine Tahsis Edilecek Araçlar İçin MTV, KDV, ÖTV Uygulanıp Uygulanmayacağı Hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... Belediyesi ile yapılan ... Merkez 1.Kısım Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı yapım işine ilişkin düzenlenen sözleşme gereği idari makamın hizmetine verilmek üzere satın alınacak araçlarda MTV, KDV ve ÖTV muafiyetine ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            1- 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Uygulaması:

            Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun "Verginin Mevzuu" başlıklı 1 inci maddesinde:

            "Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer alan; Karayolları Trafik Kanununa göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları ve Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler MTV'ye tabidir."

            hükmüne yer verilmiştir.

            Aynı Kanunun "Mükellef" başlıklı 3 üncü maddesinde ise;         

            "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir."

            hükmü yer almaktadır.

            Kanunun 4 üncü maddesinde istisna hükümleri sayılmış ve maddede döviz kazandırıcı faaliyetler kapsamında düzenlenecek vergi, resim ve harç istisnası belgesine istinaden araçların motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulacağına dair herhangi bir hükme yer verilmediği gibi, maddenin son fıkrasında da, motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili muaflık ve istisna hükümlerinin, bu kanuna eklenmek veya bu kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, bu Kanunda yer almayan istisna ve muaflıkların hükümsüz olduğu ancak uluslararası anlaşma hükümlerinin saklı olduğu belirtilmiştir.

            Bu itibarla yukarıda açıklanan yasal düzenlemeler çerçevesinde firmanız tarafından satın alınacak söz konusu araçların MTV'den istisna tutulması mümkün değildir.

            Buna göre söz konusu araç alımlarınız genel hükümler çerçevesinde MTV'ye tabi olacaktır.

            2. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulaması:

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun istisna hükümlerinde özelge talep formu ekindeki özel şartnamede bahsi geçen araçların alımlarının KDV'den istisna olacağına dair herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

             Diğer taraftan, KDV Kanununun 19 uncu maddesinde, uluslararası anlaşma hükümleri saklı kalmak kaydıyla, diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu, katma değer vergisine ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

             Buna göre söz konusu araç alımlarınız genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi olacaktır.

            3. 4760 Özel Tüketim Vergisi Kanunu Uygulaması:

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tabi olmayanların ise ithalat, imalatçılar tarafından teslimi veya ÖTV uygulanmadan önce müzayede suretiyle satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuştur.

            Aynı Kanunun "İstisnalar" başlıklı ikinci bölümünün 5, 6 ve 7 nci maddeleri ile  istisna kapsamına alınan işlemlerle söz konusu işlemler gereği bu Kanuna ekli listelerdeki mallarla ilgili ÖTV istisnasından yararlanacak kişi ve kurumların kimler olduğu belirlenmiştir.

             Diğer taraftan, Kanunun "İstisnaların Sınırı ve Yetki" başlıklı 10/1 inci maddesinde ise, özel tüketim vergisine ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hükme bağlanmış, uluslararası anlaşma hükümleri saklı tutulmuştur.

            Buna göre söz konusu araç alımlarınız genel hükümler çerçevesinde ÖTV'ye tabi olacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.