Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğuştan kalça çıkıklığı bulunan kişinin ÖTV Kanununun 7/2 nci maddesinde yer alan istisna uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

96620903-135[7/2-2014/2]-63

12/06/2014

Konu

:

Doğuştan kalça çıkıklığı bulunan kişinin ÖTV Kanununun 7/2 nci maddesinde yer alan istisna uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan,  ... Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından düzenlenmiş ... tarih ve ... sayılı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda "Bilateral Doğuştan Kalça Çıkığı Sekeli" teşhisine dayanılarak engel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının %44 olarak belirlendiği, raporun kas iskelet sistemi başlığının açıklama kısmında "Bilateral doğuştan kalça çıkığı sekeli (sağ yüksek kalça, sol coxartroz) desteksiz yürür" açıklamasının bulunduğu, Özel Tüketim Vergisi Kanunu 7/2 nci maddesi kapsamında malul ve engellilere ilişkin düzenlenen istisna uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınıza dair görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (6518 sayılı Kanunla değişik) (7/2-c) maddesine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

            Söz konusu düzenleme ile ilgili açıklamalara, 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1) bölümünde ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinde yer verilmiştir.

            Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesi uygulamasında, maddede belirtilen araçların engellilik derecesi (tüm vücut fonksiyon kaybı oranı) %90'ın altında olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnasından faydalanılabilmesi için;

            - Alıcının maluliyeti veya engelliliği ile özel tertibat yaptırılan araçları kullanabileceğine dair "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" (veya raporun alındığı tarihte yürürlükte bulunan engellilere sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili yönetmelik/mevzuat) hükümleri kapsamında yetkili bir sağlık kuruluşundan alınan engelli sağlık kurulu raporunun bulunması,

            - "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olma,

            - Bizzat kullanım amacıyla, araçta engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırma

            şartları aranılmaktadır.

            Ayrıca, mezkur Sirkülerin "Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı" başlıklı (3/b) bölümüne göre, Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin engeliyle uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın kullanılabilecek olan araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu ve/veya sinyal kolu, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fiskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınarak direksiyon simidine monte edilmesi vb. gibi) tadilatlar yapılmak suretiyle kullanılabilecek araçlar için söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir.

            Öte yandan, bu istisna uygulamasında "otomatik vites", esas itibariyle, hareket ettirici aksamda engelliliğe uygun özel tertibat kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak, münhasıran sol alt ekstremitede (sol ayak ve/veya bacakta) engeli bulunan ve engellilik derecesi %90'ın altında olan malul ve engelliler bakımından otomatik vites, bahse konu istisna uygulamasında hareket ettirici özel tertibat olarak sayılmakta olup, yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde alınmış engelli sağlık kurulu raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olunması halinde, araçta başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçların ilk iktisabında bu istisnadan yararlanabilmektedir.

            Dolayısıyla, bahse konu uygulamada, "H" sınıfı sürücü ehliyetine sahip olup engellilik derecesi %90'ın altında olanların istisna kapsamında araç satın alabilmeleri için, malul ve engellilik durumlarının aracın hareket ettirici aksamında (debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolu) sabitlenmiş hareket ettirici tertibat yaptırılmasını gerektiricek nitelikte olması ve engellilikleri münhasıran sol alt ekstremiteden (sol ayak ve/veya bacaktan) kaynaklananlar hariç, ilk iktisabı yapılacak aracın söz konusu aksamında malul ve engellilik durumlarına uygun tadilat yaptırmaları zorunludur.

            Ayrıca, sol alt ekstremitenin yanı sıra bizzat kullanım için aracın hareket ettirici aksamında sabitlenmiş özel tertibat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte başka bir engelliliğin de bulunması halinde, söz konusu istisnadan yararlanılabilmesi için ilk iktisabı yapılacak araçta sol alt ekstermite dışındaki engelliliğe özel tertibat yaptırılması gerektiği açıktır.  

            Bu çerçevede, engellilik durumunuzun, bizzat kullanım için aracın hareket ettirici aksamında sabitlenmiş özel tertibat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması halinde, bahse konu Genel Tebliğ ve Sirkülerde yer verilen diğer şartlara haiz ve gerekli belgeleri ibraz ediyor olmanız kaydıyla, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.