Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmal edilen ürünün (kolonyanın) parfüm şişelerine doldurulması halinde ÖTV'ye tabi olup olmayacağı PDF Yazdır e-Posta
13 Haziran 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-1645

13/06/2014

Konu

:

İmal edilen ürünün (kolonyanın) parfüm şişelerine doldurulması halinde ÖTV'ye tabi olup olmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, firmanızca üretimi gerçekleştirilen "eau de cologne" isimli ürünün (kolonyanın) üretiminde %1 ila %2,5 oranında esans kullanıldığı, söz konusu ürünün şekil açısından daha özel niteliklere sahip parfüm şişelerine konulması suretiyle satışının yapıldığından bahisle, bu ürünün parfüm olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ile yurt içi tesliminin Özel Tüketim Vergisine tabi olup olmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

            Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1) maddesine göre, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş olup, Kanunun (4/1-a) maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki mallar için ÖTV'nin mükellefi, bu malları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu; (12/1) maddesinde de, Kanuna ekli listelerde yer alan mallardan karşılarında belirtilen tutar ve/veya oranlarda özel tüketim vergisi alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Ayrıca, mezkur Kanunun (1/2) maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmış olup, bu nedenle Kanuna ekli listelerde ÖTV kapsamına alınan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırıldıkları gümrük tarife istatistik pozisyon (G.T.İ.P.) numaraları itibariyle yer verilmiştir.

            Bu kapsamda, Kanuna ekli (IV) sayılı liste uyarınca, 3303.00 tarife pozisyonu kapsamındaki "Parfümler ve tuvalet suları (3303.00.90.00.11 Kolonyalar hariç)"nın ithali ve imalatçıları tarafından yurt içindeki teslimi %6,7 oranında ÖTV'ye tabi bulunmaktadır. Dolayısıyla, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 3303.00.90.00.11 tarife pozisyonunda sınıflandırılan "kolonyalar" ÖTV'nin konusu kapsamı dışındadır.

            Öte yandan, ülkemizde bir malın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde hangi G.T.İ.P. numarasından sınıflandırıldığının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olup, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9 uncu maddeleri uyarınca G.T.İ.P. numarasının tespitine yönelik olarak yükümlülerin, 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife)uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgi talebi şeklindeki bilgi talepleri Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri tarafından sonuçlandırılmaktadır.

            Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanunu açısından bir değerlendirme yapabilmek için öncelikle firmanızca %1 ila %2,5 oranında esans kullanılarak imal edilen "eau de cologne" isimli ürünün G.T.İ.P. numarasının bilinmesi gerekmekte olup, firmanızca ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne yukarıda yer verilen gümrük mevzuatı çerçevesinde yapılacak başvuru neticesinde üretimini yapmış olduğunuz "eau de cologne" isimli ürünün, 3303.00.90.00.11 tarife pozisyonu kapsamında olduğunun belirlenmesi halinde bu malın teslimi ÖTV'ye tabi olmayacaktır.

            Ancak, söz konusu tespit neticesinde ürünün tarife poziyonunun mezkur Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamında olması halinde ise, ithali ve yurt içinde imalatçıları tarafından tesliminin listede karşısında gösterilen oranda ÖTV'ye tabi olacağı açıktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.